Josep Maria Forn. L’aventura del cinema

11.06.2012

Josep Maria Forn i Ventura Pons | Foto de María Isabel Martín

 

Saludem la publicació de Josep Maria Forn. L’aventura del cinema d’Àngel Comas amb pròleg de Roman Gubern, presentat fa uns dies a la seu del Reial Cercle Artístic de Barcelona. L’anomenada Sala dels Atlants, seu també de les sessions mensuals del Cineclub del Cercle, estava plena de gom a gom, prova del fet que Josep Maria Forn, a part d’ésser un dels directors de cinema català més populars, és una persona estimada i apreciada. També testimoni i protagonista indiscutible de les vicissituds del cinema català des de finals dels anys ’40 del segle XX fins a l’actualitat.

D’entre la seva filmografia, segurament les pel·lícules més conegudes són “La piel quemada” ( 1967), “La respuesta” ( 1975) / “M’enterro en els fonaments” ( 1985), la mateixa pel.lícula en versions castellana i catalana i un dels films més perseguits per la censura franquista,  “Companys, procés a Catalunya”(1979) i “El coronel Macià”
(2006).

Entre el públic vam veure directors com Ventura Pons, Carles Bempar, Roc Villas, ex-director de Filmoteca de Catalunya, així com entre d’altres familiars i amics les seves tres filles Sandra, Marta i Daniela.. L’obra fou presentada per l’autor Àngel Comas, el protagonista Josep Maria Forn, Josep Maria Caparrós, catedràtic d’Història Contemporània i Cinema de la UB, i el director de Cossetània Edicions.

 

Foto de María Isabel Martín

 

La no molt abundant bibliografia sobre cinema català s’enriqueix amb aquest volum de la col.lecció Perfils de Cossetània Edicions, una editorial radicada a la ciutat de Valls.
L’obra de 407 pàgines, profusament il.lustrada, aplega a més del text, la filmografia, bibliografia, índex onomàstic i un DVD que recull, entre altres filmacions, seqüències escollides i presentades per Forn dels llargmetratges que ha dirigit entre 1955 i 2006.

CAPÍTOL A CAPÍTOL

L’autor Àngel Comas s’ha submergit en la vida i en l’obra de Josep Maria Forn (Barcelona, 1928), sabent que la vida privada d’un personatge ens és molt útil per comprendre millor la seva trajectòria professional. Forn ha tocat tots els oficis cinematogràfics, perquè a més de director ha estat productor, per exemple a “La ciutat cremada” de Ribas o a “Ocaña, retrat intermitent” de Ventura Pons. Esporàdicament també s’ha dedicat a l’ensenyament del cinema i ha intervingut en política ocupant en governs de la Generalitat els càrrecs de Subdirector i Director respectivament de Cinematografia i Vídeo del Departament de Cultura.

En la introducció de la seva obra, que titula “La singular marató de Josep Maria Forn”, Comas ens parla de la gran implicació del cineasta, aquest home orquestra com ell mateix s’ha definit, en la formació de l’obra. Aquí en reprodueixo el següent fragment:

“(…) Gràcies a la seva forta implicació personal en aquest llibre, Forn mira cap enrere, sense ira però potser amb més serenitat i nostàlgia que mai i, qui sap si lamentant ocasions perdudes, projectes que s’han quedat pel camí, relacions humanes o professionals malaguanyades, ferides que no va saber o no va poder tancar, o decepcions inesperades. El món del cinema és un món dur, sense entranyes, de ferotge competitivitat, on els amics d’avui es poden tornar enemics demà, on moltes vegades tot s’hi val per assegurar la supervivència, on fer una pel.lícula és una dramàtica aventura que pot posar en perill l’economia a l’estabilitat personal i familiar. I, a sobre, cal tenir en compte que Catalunya no és Hollywood.”

Els integrants del Cineclub del Cercle, que funciona de fa tant sols des de fà una mica més d’un any ens sentim satisfets d’haver acollit aquesta presentació de L’aventura del cinema –un estudi definitiu sobre la figura de Josep Maria Forn.

I a més us invitem a la propera sessió del Cineclub del Cercle (C./ Arcs, 5 de Barcelona) d’entrada lliure, el proper 13 de juny, dimecres a 2/4 de 8 del vespre: CURTS D’ANIMACIÓ PREMIATS AL FESTIVAL CINANIMA (Portugal), presentats per Àngel García, degà dels animadors catalans i de qui celebrarem el seu 89è. aniversari.

WEBS:
www.cineclubdelcercle.cat
www.cossetania.com