Josep M. Muñoz “La gent vol saber i entendre què està passant”

15.05.2013

En una entrevista a “El cafè de la República” de Catalunya Ràdio, Josep M. Muñoz, director de L’Avenç, ha parlat del paper de la història i les humanitats en la societat actual, com una revindicació de les disciplines necessàries per interpretar els fets, tant del passat com del present. I sobre quin paper hi juga una publicació com L’Avenç, pensada pel lector, per oferir-li interès i qualitat.

 

Josep M. Muñoz, director de L'Avenç

 

Alguns destacats de l’entrevista:

“La gent vol saber i entendre què està passant. Hi ha un interès molt gran per la història del present”

“Cal reivindicar l’ensenyament de les humanitats, no dels coneixements especialitzats i tècnics. De fet, allò que s’ha d’aprendre per exercir un ofici o una professió s’aprèn fonamentalment a la feina; en canvi, tenir una visió del món, aprendre a analitzar els fets, només es pot fer a l’escola i a través de les humanitats”.

“Com denuncia l’economista Antón Costas, a les facultats d’economia no s’ensenya història i per això els economistes actuals estan repetint errors del passat”

“Què és la veritat? Els fets són sagrats i per això la primera missió de l’historiador és escatir els fets, però després també n’ha d’oferir una interpretació. La història és una disciplina humanística, social, no és una ciència. El punt de vista de l’historiador, la seva pertinença a un determinat grup social, determina la visió del món que ell té. El que ha de fer és ser honest per aclarir des de quina posició parla i sobretot curós amb els fets”.

“Per fer L’Avenç intentem pensar en qui llegeix la revista més que en qui la fa o qui hi escriu, i oferir-li interès i qualitat”

“En l’opinió pública actual hi ha molt soroll. Cal algú que intenti endreçar la informació, les piulades… això ens proposem a L’Avenç

Podeu sentir l’entrevista sencera aquí.