J.L. Badal, Mercè Ibarz i Adrià Pujol, Premis Serra d’Or 2018

2.05.2018

Josep Lluís Badal, Teresa d’Arenys, Mercè Ibarz, Adrià Pujol i Marc Gil, guardonats amb els Premis Crítica Serra d’Or 2018. Les obres teatrals Un tret al cap, Medusa i Perra de nadie, i les infantils i juvenils I aquí dins, qui hi ha?, Una bala per al record i Ports també reben la Serreta d’Or.

Mercè Ibarz. Foto de Martina Tulier

L’obra Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents, de Josep Lluís Badal, ha estat guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la 2018. “Com una font, a voltes, la paraula diu els secrets del món”, ha dit Badal citant Joan Vinyoli, reivindicant la funció de les arts i les humanitats, que poden unir-nos i fer-nos trobar en un lloc comú.

Teresa d’Arenys. Obra poètica (1973-2015), de Teresa d’Arenys, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Poesia 2018. L’autora ha rebut el premi de mà de Lluïsa Julià. Ha agraït el suport de Miquel Desclot i de Jordi Llavina, que la van animar a aplegar els reculls més significatius de la seva trajectòria. Teresa d’Arenys ha tingut paraules d’agraïment pel pare Massot, de qui va ser mala alumna a la universitat (escrivia sonets a les seves classes) i a Edicions Vitel·la per haver publicat aquesta antologia.

Mercè Ibarz ha guanyat, amb L’amic de la finca roja, el Premi Crítica Serra d’Or 2018 d’Assaig. L’autora ha dit que estudiar obres del passat li ha donat forces per mirar el present. Ni els temps són bons per a l’assaig ni els temps són fàcils per a res. Aquesta resistència que són els llibres i la cultura ens ha d’ajudar a mirar endavant.

Adrià Pujol Cruells ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Traducció 2018 per L’eclipsi de Georges Perec. Pujol ha dit que veure’s en el palmarès del premi l’esvera, perquè hi són els millors. Ha agraït els jurats perquè han apostat per contradir tots aquells que de vegades de manera apocalíptica sostenen que el català és una llengua moribunda o coixa. “El català demostra en aquests tipus de premis que té una salut de ferro”. I ha afegit que la publicació d’un llibre com L’eclipsi només és possible si al darrere hi ha editors valents com la revista L’Avenç.

Adrià Pujol a la Plaça Tetuan | Foto BiBi Oye/ Núvol

Pel que fa a l’apartat de Recerca, Marc Gil ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018 (Humanitats) per l’obra Barcelona al servei del Nuevo Estado. Depuració de l’Ajuntament durant el primer Franquisme, que ha publicat Eumo Editorial. Gil ha reconegut que no s’esperava la volada que ha agafat el llibre després d’anys de recerca i ha celebrat que l’Ajuntament de Barcelona hagi rebutjat els processos de depuració i hagi rehabilitat aquells funcionaris que van patir sancions. A aquesta satisfacció s’hi afegeix ara el premi Serra d’Or.

L’Institut Català d’Ornitologia, per Atles dels ocells nidificants de Barcelona, ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018 (Altres Ciències), una obra que ha estat possible gràcies a la participació de 300 voluntaris. I L’ambassadeur de la République des Lettres. Vie et oeuvre de Robert Robert i Casacoberta (1823-1873), de Julien Lanes Marsall, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Catalanística 2018.

Dins l’apartat de Teatre, l’obra de Pau Miró Un tret al cap s’ha endut el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2018 al text de teatre català. Miró ha destacat que els dramaturgs catalans van passar la travessia del desert entre els anys 60 i 90 i avui podem ser optimistes. “Vaig començar a escriure Un tret al cap amoïnat perquè com a consumidor de diaris veia que la premsa s’havia degradat molt. Abans d’escriure aquesta obra vaig entrevistar periodistes i em van confirmar que era un moment complicat per la professió. El magma de les xarxes socials i les fake news fan difícil accedir a una informació de qualitat. Vaig descobrir que l’antídot contra la precarietat del periodisme és el compromís ètic dels professionals, i això avui és més evident que mai, ara que vivim moments d’amenaça dels drets fonamentals”.

Medusa, dirigida per Aleix Fauró i Isis Martín, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2018 a l’espectacle teatral. Els directors han agraït el suport que Serra d’Or ha donat a la cultura al llarg de tants anys. Martín ha explicat que el projecte de Medusa va arrencar fa cinc anys i ha agraït la complicitat de l’autor del text original, el novel·lista Ricardo Menéndez Salmon. Fauró ha afegit que haver guanyat el premi beca Quim Masó ha estat determinant per portar a terme el projecte amb un equip confiat que s’ha fet seu el projecte.

Marta Carrasco ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2018 a l’aportació més interessant per Perra de Nadie, un espectacle d’una força i un coratge estremidors, que culmina un llarg recorregut creatiu d’elevat nivell d’exigència, qualitat artística i profunditat humana. Carrasco ha explicat que l’espectacle va néixer després d’una llarga depressió de dos anys. “Estava trista i no podia sortir de casa meva, i amb aquest projecte vaig renéixer de nou. En aquest solo, Carrasco encarna vuit dones diferents que expliquen el seu dolor. És un espectacle molt emotiu, que ha estat possible gràcies a un equip que treballa sí o sí, fins i tot quan no hi ha diners, que és el que sol passar gairebé sempre”. Marta Carrasco ha dedicat el premi al seu avi Manuel Carrasco i Formiguera, que va morir a la presó de Burgos el 9 d’abril de l’any 1938, ara fa vuitanta anys.

Josep-Lluís Badal

Finalment, en l’apartat de Literatura infantil i juvenil, el Premi Crítica Serra d’Or Infantil 2018 és per a l’obra I aquí dins, qui hi ha?, amb text de Mar Benegas i il·lustració de Sandra Navarro, Lalalimola; el Premi Crítica Serra d’Or Juvenil 2018 és per a Una bala per al record, de Maite Carranza, que no s’esperava el premi perquè és la tercera vegada que guanya la serreta d’or. El Premi Crítica Serra d’Or Coneixements 2018 és per a Ports, de Víctor Medina.

L’Espai Endesa, allotjat en un edifici inaugurat el 1897, que és una excel·lent mostra del Modernisme industrial català i que està catalogat com a Patrimoni Històric de la ciutat, ha acollit la 52a edició dels Premis Crítica Serra d’Or, que ha presidit el P. Abat Josep M. Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2017, i sense que s’hagin presentat a concurs. Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció que atorga la revista Serra d’Or, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), que dirigeix el P. Josep Massot i Muntaner.

El jurat dels Premis Crítica Serra d’Or 2018, en l’apartat de Literatura i Assaig, ha estat format per Borja Bagunyà, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Pere Antoni Pons. En l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols, Joandomènec Ros i Francesc Vilanova. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Marta Monedero, Juan Carlos Olivares i Anna Pérez Pagès han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.