Josefa Contijoch guanya el Crexells amb l’obra ‘Sense alè’

21.06.2013

Contijoch és la sisena dona que guanya el Crexells, després de M. Teresa Vernet, Mercè Rodoreda, Maria Barbal, Carme Riera i Maria Mercè Marçal. L’obra ‘Sense alè’ ja havia estat guardonada amb els premis Ciutat de Barcelona i el premi Serra d’Or.

Josefa Contijoch | © Pere Virgili

 

Sense alè (Edicions de 1984) és una obra fronterera entre gèneres: barreja l’autoficció, el documentalisme i està impregnada d’elements poètics. Josefa Contijoch (Manlleu, 1940) defineix la seva obra com “un producte híbrid, fruit dels temps híbrids que estem vivint. És una obra que es troba a cavall de la poesia i de la prosa, a cavall dels records”. La novel·la parteix d’un fet real: l’assassinat d’una amiga de l’autora. “Havien passat més de 30 anys i em vaig posar a escriure. Vaig rellegir el què em deien les cartes, però mai vaig aclarir com va succeir aquell fet. Quan es va morir l’últim testimoni que em podia haver donat la clau dels fets, vaig posar-me a recercar què havia passat”. L’obra  té una “voluntat de narració lliure, desbocada, amb un gran respecte poètic de les paraules” i reivindica la figura de la dona. “Vam haver de lluitar perquè el feminisme fos un fet real. Ens hauria semblat ridículament obscè no ser-ne”, explica Contijoch.

La guanyadora del XLII Premi Crexells s’ha sentit “honorada” en rebre el premi i també ha volgut valorar la situació de la literatura a casa nostra.  “Sovint les grans editorials no tenen en compte l’ètica literària, sinó que busquen altres objectius. La subsistència de la literatura està a mans dels editors petits. Cal mantenir la flama literària viva i premis com el Crexells fan aquesta tasca”.

Descens del nombre de votacions respecte l’any passat

Des del 2009 el Premi Crexells de novel·la té un format de votació participatiu, per fomentar la lectura i la divulgació de les obres finalistes, incloent el vot d’alguns lectors. El premi ha rebut 155 vots provinents dels 35 clubs de lectura de les Biblioteques Públiques de Catalunya i del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que enguany participaven per primer cop a la votació, juntament amb els socis de l’Ateneu. De les votacions rebudes, un 36,1% ha donat suport a l’obra Sense alè, de Josefa Contijoch; un 32,9% ha preferit La dona que es va perdre (Empúries), de Marina Espasa, i el 20,7% dels vots han anat cap a la novel·la de Mònica Batet No et miris el riu (Meteora). L’any passat el nombre de vots va ser més elevat, ascendint a 362.

El premi Crexells és un dels més prestigiosos a Catalunya. “Des del 2009 els llibres més prestats a la biblioteca de l’Ateneu són les obres finalistes del Premi Crexells”, segons Lluís Reales, vicepresident primer de l’Ateneu. El premi té una dotació de 4.000 euros i el guardó el signa l’artista plàstic Antoni Llena.

Podeu llegir l’entrevista que Bernat Puigtobella va fer a Josefa Contijoch, aquí.