José Eduardo Agualusa. Teoria general de l’oblit

L’oblit, terme extens i abstracte, és el tema principal de la darrera novel·la de José Eduardo Agualusa, Teoria general de l’oblit.

Lucía Ramírez

Lucía Ramírez

Estudiant de Periodisme a la Universitat Ramon Llull

L’oblit, terme extens i abstracte, és el tema principal de la darrera novel·la de José Eduardo Agualusa, Teoria general de l’oblit. L’editor de Periscopi, Aniol Rafel, i el traductor d’aquest llibre, Pere Comellas, van presentar-lo aquest dimarts a la Biblioteca Vila de Gràcia. Aquest dissabte 21 d’abril Agualusa conversa amb Xavier Aldekoa a l’Auditori del Disseny Hub Barcelona a les 18.30h. 

Agualusa va néixer a Huambo (Angola). La història d’Angola s’ha convertit en la seva principal preocupació. A l’hora d’escriure ha preferit prendre una perspectiva menys convencional de la vida angolesa.

A Teoria general de l’oblit, el relat gira al voltant de la Ludo, una noia portuguesa que decideix construir un mur de totxanes per aïllar-se del món arran de la imminent independència d’Angola. La protagonista contempla el món exterior mentre s’enfonsa en un oblit que dura vint-i-vuit anys.

L’editor Aniol Rafel explica que tota la novel·la és ficció, tot i que la Ludo es basa en un personatge real. L’editor sosté que Teoria general de l’oblit “parla sobre la por a l’altre” i pensa que és un exemple de com, a vegades, aïllar-se de la societat i posar distància ens permet entendre què passa al nostre voltant. Per Rafel, és un llibre molt complet perquè incorpora diferents capes de lectura amb parts punyents i parts tendres.

Pere Comellas destaca la comicitat que desprèn la història tot i escriure sobre un panorama de destrucció. El traductor descriu la protagonista com “un peix fora de l’aigua” i parla d’un altre element clau, el Monte, un policia que encarna el mal en estat pur. Per a un traductor, Agualusa és un autor deliciós. L’únic ‘inconvenient’ que li troba és la seva afició als jocs de paraules, que, de tant en tant, resulten complicats de traduir perquè no hi ha un equivalent del portuguès al català.

Tant Aniol Rafel com Pere Comellas coincideixen a dir que Teoria general de l’oblit és una lectura imprescindible i que José Eduardo Agualusa ha sabut desenvolupar una escriptura de fets tràgics sense perdre un petit toc d’alegria.

Podeu comprar el llibre al portal llibreter Libelista.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació