Jordi Tomàs trenca el tabú

Jordi Tomàs guanya el Premi Lector de l'Odissea amb una novel·la que trenca un dels grans tabús de la Catalunya del segle XIX: la participació de nombrosos homes de negocis catalans en el tràfic il·legal d’esclaus.

L’antropòleg Jordi Tomàs (Barcelona, 1971) guanya El Lector de l’Odissea amb la novel·la El mar dels traïdors. L’autor hi aborda un dels grans tabús de la història de la Catalunya del segle XIX: la participació de nombrosos homes de negocis catalans en el tràfic il·legal d’esclaus.

 

El mar dels traïdors és l’obra que ha guanyat la catorzena edició del Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, una novel·la que s’enfonsa en un llarg viatge per l’ànima humana. Jordi Tomàs, el seu autor, rebrà els 10.000 euros amb que està dotada la convocatòria i veurà publicada la seva obra a la prestigiosa col·lecció A tot vent de l’editorial Proa. El lliurament del premi ha tingut lloc aquest divendres 19 d’octubre a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès, on el guanyador, els finalistes i els lectors s’han trobat per cloure aquesta nova edició del singular premi literari.

El mar dels traïdors

L’any 1864, Antoni Riubò, que s’acaba de llicenciar en medicina, s’enrola com a metge a bord del bergantí Verge de Montserrat, un vaixell comercial que fa la travessa entre Barcelona i les Amèriques, passant pel continent africà. Quan arriba a Sierra Leone, el jove doctor descobreix que el vaixell està governat per un traficant d’esclaus que aprofita el viatge per portar centenars d’africans a Amèrica i vendre’ls a les plantacions. Escandalitzat pel descobriment, que era prohibit per gairebé tots els governs europeus, el metge imaginarà diverses accions amb la idea de sabotejar els plans dels esclavistes. Amb aquesta novel·la, Jordi Tomàs aborda un dels grans temes oblidats de la història de la Catalunya del segle XIX: la participació de nombrosos homes de negocis catalans en el tràfic il·legal d’esclaus.

Els lectors, els protagonistes del premi

El premi de narrativa El lector de l’Odissea és un premi que trenca motlles dins el panorama literari català perquè atorga un paper actiu i decisiu als lectors, ja que són ells mateixos els responsables de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat.

Però encara hi ha un altre aspecte que reforça el caràcter innovador i democràtic del certamen, que és l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals paticipen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per Edicions Proa i l’Ajuntament de Vilafranca.

El premi

En aquesta catorzena edició del premi han participat 15 obres provinents de tots els territoris de parla catalana. Des del mes de juny aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de Cent Lectors. En una primera fase es van descartar nou originals, essent sis les obres escollides per la segona fase. Després d’una nova fase d’avaluació, que es va configurar en deu grups de lectura, van ser escollides aquestes quatre obres  per passar a la final.

Aquest any el jurat final ha estat presidit per l’escriptora que va guanyar l’any passat, Anna Monreal i integrat per la periodista cultural Eva Piquer, l’escriptor i columnista Oriol Pi de Cabanyes, l’escriptor i periodista Pere Guixà i dos dels membres del Consell de Cent Lectors del Premi: en Miquel Moreno i la Rosa Soler.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació