Jordi Savall renuncia al Premio Nacional de Música 2014

30.10.2014

Jordi Savall agraeix profundament al jurat del premi i al Ministerio de Educación, Cultura y Deportes el reconeixement de més de 40 anys dedicats a la recuperació i difusió de la música com a força i llenguatge de civilització i de convivència.

Jordi Savall

No obstant això, Jordi Savall comunica la decisió de no acceptar el guardó per no trair els seus principis i les seves conviccions més íntimes. Renuncia a aquesta important distinció pel fet de venir de la mà de la principal institució de l’Estat espanyol responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l’art i dels seus creadors. També considera insuficients els esforços i les inversions que, des del govern de l’Estat, es dediquen al món de les Arts i de la Cultura en general, i, en particular, per mantenir en l’oblit una part essencial de la nostra cultura: el patrimoni musical hispànic mil·lenari. A més a més, deplora la política de menysteniment del govern espanyol envers la immensa majoria de músics que, amb grans sacrificis, dediquen les seves vides a mantenir-lo viu, ja que sense ells totes les músiques medievals, renaixentistes o barroques no existirien. Raó per la qual cal considerar-los com els veritables museus vivents de l’art musical.

La ignorància i l’amnèsia són la fi de tota civilització, atès que sense educació no hi ha art, i sense memòria no hi ha justícia. No podem permetre’ns que la ignorància i la manca de consciència del valor de la cultura per part dels responsables de les més altes instàncies del govern de l’Estat espanyol erosionin la tasca de tants músics, actors, ballarins, cineastes, escriptors i artistes plàstics que ostenten l’estendard de la Cultura i que no mereixen, sens dubte, el tracte que reben ja que són veritables protagonistes de la identitat cultural del país.

Per tot això, i amb profunda tristor, Jordi Savall reitera la seva renúncia al Premio Nacional de Música 2014, tot esperant que aquest sacrifici hom l’entengui com un acte revulsiu en defensa de la dignitat dels artistes i pugui, potser, servir de reflexió per imaginar un futur millor i amb més esperança per a les futures generacions.

Jordi Savall creu, com deia Fiodor Dostoievski, que la Bellesa salvarà el món, i perquè això sigui possible és necessari poder viure amb dignitat i que l’Educació i la Cultura arribin a tenir la consideració que mereixen en tota societat.

Podeu llegur la carta de Jordi Savall al ministre Wert aquí.