Jordi Savall, Ramon Llull i la màquina del temps

La riquesa d’un poble no depèn del seu patrimoni, sinó de la seva capacitat de valorar-lo

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Tornem al món medieval. Aquest dijous 8 de setembre, Castelló d’Empúries viatjarà en el temps a través de la música amb la posada en marxa del 26è Festival Terra de Trobadors, que enguany s’afegeix a la commemoració del setè centenari de la mort de Ramon Llull. Divendres, Jordi Savall oferirà un concert  dedicat a la seva figura, amb textos del pensador mallorquí recitats per Jordi Boixaderas i Sílvia Bel.

Jordi Savall © David Ignaszewski

Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i desconhort” és el títol del recital que el compositor igualadí interpretarà per repassar la vida de Llull, els seus viatges i la seva obra, amb peces trobadoresques i músiques de tradició cristiana, jueva i musulmana. “La creativitat és màxima”, va advertir Savall el dia de la presentació del festival.

La majoria de músics que l’acompanyaran, els solistes de la Capella Reial de Catalunya i els instrumentalistes d’Hespèrion XXI, estan habituats a la improvisació, i donaran vida a una inadvertida jam session “amb un estil oriental i medieval”. El concert tindrà lloc a les 19h la Basílica de Santa Maria, i transportarà el públic a una altra època amb l’emoció i la bellesa de l’art.

Durant l’audició, els actors Jordi Boixaderas i Sílvia Bel llegiran textos del Llibre de contemplació, el Llibre d’amic e amat, Vida de mestre Ramon, Brevículum, Arbre de Filosofia d’Amor o el Llibre dels Fets de Jaume I, resseguint el recorregut històric de la vida del filòsof, que s’intercalarà amb les peces musicals: un diàleg intercultural “per sobre de les creences” (Savall).

Tal com us vam explicar en aquest article, el Terra de Trobadors se celebrarà entre el 8 i l’11 de setembre amb diversos espectacles de música, dansa i teatre, i tornarà a funcionar amb les seves monedes temàtiques. A banda del mercat artesanal, també s’han programat recreacions històriques, una mostra de cinema, concerts i conferències, com la que inaugurarà el festival a càrrec de Joan Santanach, el comissari de l’Any Llull.

Joan Santanach, comissari de l'Any Llull a la BC |  © Biblioteca de Catalunya / Oriol Miralles

Les conferències

El Centre d’Estudis Trobarescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC), Secció Francesc Eiximenis, de la Universitat de Girona organitzen un any més (i ja en van 16) el Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles”, a càrrec de destacats especialistes i professors universitaris que aporten les seves darreres investigacions i recerques al voltant de la temàtica cultural de cada edició del festival, aquest any dedicada, naturalment, a Ramon Llull.

A banda de Joan Santanach (UB), les conferències seran impartides per Míriam Cabré (UdG), Lola Badia (UB) i Anna Fernàndez, (UB), que parlaran sobre “La revista Mot so razo i Ramon Llull”, “Ramon Llull, escriptor vernacle, i el saber cientificotècnic dels seus dies” i “De fals lloador a vertader joglar: Ramon Llull i la poesia”. Santanach obrirà foc parlant de “Diàlegs o disputes? Ramon Llull i la conversió dels no cristians”, dijous 8 a les 18 h a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries. Trobareu més informació sobre les conferències en aquest enllaç.

Ramon llull

Si voleu agafar la màquina del temps i gaudir de la cultura viva, no us perdeu aquest viatge medieval, perquè, com diu Savall, “la riquesa d’un poble no depèn del seu patrimoni, sinó de la seva capacitat de valorar-lo”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació