Jordi Lara recupera la Catalunya xarona a ‘Com nos tornem!’

23.10.2014

Jordi Lara i Gisela Figueras presenten aquest cap de setmana un espectacle únic i inclassificable al Festival nacional de poesia de Sant Cugat. Com nos tornem és un recital-monòleg que recupera aquells poemes xarons d’envelat (Teodoro Baró, Pompeyus Gener, Lluís Millà, etc.) amb mirades a altres tradicions poètiques – en les versions delirants d’una perruquera jubilada reciclada en rapsode, d’origen murcià, interpretada per la Gisela Figueras.

Isabel Castro decalamant a 'Com nos tronem!'

 

Jordi Lara, que en signa la idea i la dramatúrgia, ha concebut un espectacle que bascula entre l’humor i la lírica. Com nos tornem és un homenatge a les velles declamadores i a la poesia popular de principis del segle XX, versots xarons i monòlegs  humorístics rimats que es recitaven als aplecs, envelats, tavernes i llars d'”abans de la ràdio i de la tele. La declamació, sovint molt afectada i que ara ens pot resultar grotesca, va decandir amb el naturalisme de les interpretacions actorals. Aquest espectacle, proper al cabaret, revisita en clau d’humor entranyable però també amb lirisme esparracat aquelles poesies d’abans… dites com abans. Autors que han esdevingut anònims de tan “populars” que foren: Teodoro Baró, Pompeyus Gener, Lluis Millà…  L’espectacle també ofereix unes versions delirants d’autors com Quevedo, Baudelaire, Verdaguer, Maragall, Apel.les Mestres, García Lorca o Casasses.

Gisela Figueras, que dirigeix i interpreta el monòleg, encarna el personatge d’Isabel Castro, una perruquera d’origen murcià que en jubilar-se queda vídua i cau en una depressió. Per distreure’s, comença a treballar com a perruquera voluntària en casals d’avis i hospitals, on coneix la mítica i alhora oblidada actriu Pepi Fornells, que la fa descobrir la poesia, la declamació i, sobretot, un nou sentit per a la seva vida. La Isabel Castro recorre els casals d’avis recitant poemes i descobreix, a més, que perruqueria i poesia van de bracet perquè, com ella assegura -i demostra amb versos- “la poesia frena la caiguda del cabell”. Aviat però, mor donya Pepi i van desapareixent totes les companyes del “Quadre Artístic Pepita Fornells”. La Isabel esdevé “l’última declamadora”. Però ja ningú no vol escoltar els seus poemes. Al final, només la poesia la salvarà.

Mentre ens explica la seva història, el personatge encarnat per Gisela Figueras recita algunes perles del vell repertori d’envelat com “El plat de fusta” de Teodoro Baró, “Un lloro, un moro, un mico i un senyor de Puerto Rico”, “Cal estimar” d’Apel·les Metres, “En un castel·lo perduto”… Un homenatge a una època i a una gent, un espectacle hilarant i sobretot una forma viva, emocionant i directa de viure la poesia.

Un projecte que ve de lluny

Jordi Lara esn explica que amb aquest espectacle vol fer sentir i agrair dues descobertes personals. “Per una banda, l’epifania infantil que va suposar una vella llibreta folrada amb hul·le de cuina que vaig rebre, de menut, d’un vell bibliòfil i numismàtic ripollès, Raimon Pellicer, ja traspassat. La llibreta contenia un aplec de poesies humorístiques, amoroses i per a infants de principis del segle passat. Per altra banda, l’amistat que m’han regalat veteranes declamadores ja retirades com Pepita Llunell o Isabel Gorina”.

Aquests poemes, diu Lara, “tenen la força d’una èpica domèstica; hi van de bracet la ingenuïtat i la veritat; invoquen l’emoció maternal d’una cançó de bressol o la bona fe d’un acudit; i, tot plegat, amb una narrativitat tan directa com musical”.

Aquest espectacle és gratuït i es representa a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, al costat del Teatre-Auditori de Sant Cugat. Se’n fan dues sessions, dissabte 25 d’octubre a les 22.30h i diumenge 26 a les 18h. Imprescindible. Més info, aquí.