Jordi González, un home que omple teatres

23.05.2016

Jordi González, Vicepresident d’Arts i Continguts de Grup Focus, ens va convidar a dinar dijous passat a El Racó d’en Cesc per presentar-nos Variety, una nova proposta pels mesos de maig a agost al teatre Condal, que engloba vuit espectacles d’humor, música en directe i circ per a tots els públics.

jordi gonzalez vertical

El dinar va ser interessant perquè González va parlar també de moltes altres coses. No tenim l’oportunitat d’escoltar un empresari teatral gaire sovint. I va deixar anar algunes perles. “De les sales alternatives millor que en diguem sales de petit format”, va dir. “Ja no són alternatives sinó imprescindibles, perquè sense aquests espais moltes propostes modestes no veurien la llum”. González apuntava també que una sala comença a ser complicada de gestionar a partir de les 400 butaques. No és fàcil omplir teatres, va dir, i la fòrmula que demanen els nous temps és la coproducció. En aquests moments Focus coprodueix amb companyies teatrals, amb la Perla 29 al Romea i Sixto Paz a la Sala Villarroel. “Coproduir amb companyies petites és bo. Pots oferir més obres al públic, repartir risc i reduir costos”, va dir González. Focus, que ha coproduït amb empreses grans com Bitò, espera poder-ho fer amb La Brutal, gràcies a la bona sintonia que encara tenen amb Julio Manrique, que havia dirigit el Romea.

Un nou director per al Romea

El teatre Romea va ser un dels altres assumptes que va tocar. Borja Sitjà se’n va a finals d’aquest estiu havent deixat programada tota la temporada que ve. Focus busca nou diector, però no compta fer cap nomenament oficial abans de l’estiu. “No tenim pressa, el nou director haurà de programar la temporada 17-18, i per tant podem donar-nos temps. Ho farem doucement, com diuen els francesos”, va dir González mentre ens cruspíem un inefable foie amb gerds. Burxat pels companys, González va descartar que es pogués delegar la direcció del Romea a una de les companyies que actualment coprodueixen amb Focus. Va sortir algun nom, com Sergi Belbel, que ara mateix està disponible, i González no va fer escarafalls quan li vam posar el nom sobre la taula.

Focus gestiona cinc teatres de Barcelona, que omple de contingut amb 18 produccions anuals pròpies. Ens va parlar de Lolita Flores, que ha venut més entrades de La plaza del diamante a Barcelona que a Madrid. “La Lolita omple allà on va”, diu González. També va parlar de Calixto Bieito, que no para d’estrenar arreu del món, des d’Oslo a Nova York. “Bieito s’ha convertit en una estrella del pop. Allà on va l’esperen amb una limusina, li demanen autògrafs…”. En canvi a Catalunya no fa res. Un geni incomprès al seu propi país.

El Variety, una aposta múltiple

El Variety demostra l’afany del Teatre Condal per iniciar una relació estable amb creadors i artistes nacionals que puguin derivar en futurs projectes artístics, encetant una nova etapa en la programació del teatre, que es reorientarà a partir de la temporada vinent amb la producció d’una comèdia i dos musicals de mitjà format, tots tres projectes d’autoria catalana, així com d’altres espectacles de varietats.
Álex O’Dogherty, els saragossans B Vocal, el circ contemporani de l’Ateneu Popular de Nou BarrisEspai DualGuillem Albà & La Marabunta i la companyia de teatre gestual Yllana, que compleixen 25 anys a dalt dels escenaris, amenitzaran els vespres de maig a agost a una de les sales més emblemàtiques de l’avinguda del Paral·lel, que es transformarà en un envelat estival i reduirà l’aforament a 350 localitats per tal d’acostar els espectacles al públic.

Us podeu descarregar el programa de Variety aquí