Jordi Benito torna a Granollers per quedar-s’hi

30.03.2018

Què us semblaria tenir prop de casa un museu a l’aire lliure? Això és el que passarà a partir del 21 d’abril a Granollers. El parc de Ponent acollirà una instal·lació permanent de l’artista Jordi Benito basada en quatre conceptes: l’energia, la música, la ciència i la història. Però d’on prové el projecte i per què es fa realitat ara?

“Acció sobre paper de fumar”, Jordi Benito (1972) | Foto: Colecció MACBA

L’artista conceptual Jordi Benito (Granollers, 1951 – Barcelona, 2008) buscava constantment l’art total. Per aconseguir-ho, duia a terme instal·lacions efímeres i treballava sobretot amb unes idees que transformava en imatges. Benito provocava amb les seves instal·lacions uns escenaris de gran bellesa que interpel·laven l’espectador. A partir de diferents objectes, parlava de la relació de la identitat humana i de la naturalesa a través de la cultura.

Pocs mesos després que Jordi Benito fes la seva última gran intervenció́ al Museu de Granollers, es va començar a treballar en la idea de fer una exposició́ que posés a l’abast de la ciutat l’obra d’un dels seus artistes més reconeguts. Aquest projecte va adquirir una nova dimensió́ amb la seva mort, l’any 2008, i va fer-se parcialment realitat amb l’exposició Idees com a Imatges / Documents com a obres d’art que va mostrar el museu de la ciutat l’any 2015.

Així ho relata Josep Mayoral, alcalde de Granollers, en la introducció al catàleg Jordi Benito. Instal·lació permanent Parc de Ponent, que explica les passes que l’artista va dur a terme per tal que avui en dia es pugui fer aquesta intervenció en l’espai. Ara, Granollers torna a recalcar la relació de l’artista amb la ciutat a través d’una instal·lació permanent que transformarà el parc de Ponent en una mena de museu a l’aire lliure.

El catàleg en qüestió el firma Vicenç Altaió, poeta, director de la Fundació Joan Brossa i crític d’art que comparteix generació de Benito. Altaió traça un recorregut que va de les primeres instal·lacions i accions dels setanta fins a l’obra amb neons dels darrers dies, tot passant per les performances al Pompidou i a la Miró, els Assaigs per a l’Òpera Europa i les grans instal·lacions com Extra, Les portes de Linares, Die Partituren des Wannsees, o ANTWORT en el Museu de Granollers. Tot plegat per arribar a la instal·lació que avui en dia s’està preparant al parc de Ponent i que s’inaugurarà el 21 d’abril.

Aquest ambiciós projecte proposa una instal·lació artística a l’entorn del llac del parc de Ponent i consta de quatre peces: una estructura en forma d’infinit sobre l’antiga torre elèctrica, que representa l’energia; nou blocs de granit amb partitures de Carlos Santos gravades dins el llac, que simbolitzen la música; la fòrmula matemàtica d’Euler reproduïda amb ferro, que representa la ciència i, finalment, un cercle dins el llac -inspirat en el llac de Wannsee- símbol de la història i la memòria.

A partir d’aquesta obra de Benito sorgirà la instal·lació permanent al parc de Ponent | Foto: Ajuntament de Granollers

Cal tenir en compte que, en morir, Jordi Benito va deixar més de 150 carpetes plenes de documents i fotografies de la seva trajectòria artística, “un fet importantíssim per a un artista conceptual i, sobretot, per a un artista amb una producció d’obra, bàsicament, efímera”, tal com descriu l’alcalde del municipi. Aquests documents han donat peu a la instal·lació que es presenta ara, gràcies a que la família Benito Verdaguer va donar el llegat documental de l’artista a la ciutat de Granollers l’any 2012, i a partir d’aquí s’ha pogut estudiar.

Aquesta instal·lació artística és la culminació d’un projecte que va començar amb un esbós. L’any 2003, en l’exposició Antwort al Museu de Granollers, l’artista Jordi Benito va presentar les idees que, de forma permanent, recolliria tres anys més tard en el projecte del parc de Ponent –d’estil racionalista mediterrani- que va lliurar a l’Ajuntament el 2006. Dotze anys després, la ciutat fa realitat aquest projecte d’instal·lació permanent al parc de Ponent. Ho fa seguint el projecte original de l’artista: Benito es va proposar dotar de contingut simbòlic i polític l’estricta funcionalitat del parc, fent confluir l’art en l’espai públic. El seu projecte convida a caminar, a llegir, a actuar, a fer de la conversa un art.

La instal·lació permanent és fruit de la relació constant i estreta que l’artista va tenir amb la seva ciutat, i situa Benito de forma permanent i intemporal al municipi on va néixer. Com hem mencionat anteriorment, el projecte de la instal·lació es complementa amb un catàleg, el tercer editat pel Museu de Granollers referent a Benito, que complementa les dues publicacions anteriors i que suposa un ampli repàs a l’obra i figura d’aquest artista.

Per cert, una setmana abans de la inauguració de la instal·lació, concretament el dissabte 14 d’abril, es proposen al mateix parc de Ponent unes passejades artístiques pensades per l’artista Glòria Giménez que permetran conèixer els elements de l’obra de Benito. Quan un parc es fa museu, val la pena gaudir-ho.