Jonathan Larson a l’Almeria Teatre

15.01.2013

N’hi ha per llogar-hi cadires. No només perquè cadires de tota mena de disseny, època i estil siguin l’únic element d’utillatge escenogràfic d’aquest espectacle musical sinó perquè val la pena que tothom qui pugui no deixi passar per alt aquesta oportunitat de recuperar, escoltar i viure en directe, bona part dels temes del compositor i autor teatral nord-americà, Jonathan Larson (Nova York, 1960 – 1996), conegut sobretot per musicals com ‘Rent’ i també per una altra de les seves creacions, ‘Tick, tick… boom!’.

 

'Over the moon' a l'Almeria Teatre

 

Jonathan Larson va veure com es glorificava la seva creació escènica després de la prematura mort, jove, als 36 anys, just abans de l’estrena de ‘Rent’, una obra que ha marcat un dels èxits més importants de Broadway, exportada arreu del món i adaptada també al cinema, el 2005, sota la direcció de Chris Columbus.

Amb aquest rerefons, els quatre intèrprets del musical de petit format i un pianista donen vida als arguments d’algunes de les peces més conegudes de Jonathan Larson, una aproximació amb aires autobiogràfics i també al voltant de la generació dels trenta anys, amb les pors i les inquietuds que, amb el traspàs de segle, s’han fet encara més evidents.

A l’experiència musical del pianista Xavier Torras i la sensibilitat escènica en la direcció de David Pintó, cal afegir una interpretació a vuit mans i quatre veus que no surt del no-res sinó que arrodoneix una trajectòria de joventut convertida ja en maduresa escènica. L’actor i cantant Víctor Estévez procedeix d’una televisiva ‘Operación Triunfo’ i d’una intervenció a la sèrie ‘Ventdelplà’. La cantant i actriu Elena Gadel, a banda de la seva incursió musical en solitari més recent, reapareix en escena després de ‘Mar i cel’ o ‘Grease’. L’actor i cantant Ivan Labanda, actor gairebé omnipresent on cal posar la veu, surt d’un llarg recorregut que recentment ha passat per ‘La bella y la bestia’ o ‘Viatge a la lluna’) i la canta i actriu Patricia Paisal porta al damunt dos espectacles de primera línia (‘La bella y la bestia’ i ‘Los miserables’).

Tots quatre i el pianista entren en el món més personal i íntim el mateix compositor que recorden, però no es limiten a expandir la seva música sinó que, en l’escenari de la platea desmuntada del teatre, amb una il·luminació molt matisada, creen un moviment escènic que acaba confegint una trama subtil a través de les lletres, enriquida per la proximitat dels quatre intèrprets als espectadors.

Peces corals i peces en solitari es combinen en una direcció escènica que enriqueix tant les interpretacions com les versions de Jonathan Larson sense caure en la nostàlgia o el sentimentalisme que podrien provocar mites musicals com ‘Rent’ i ‘Tink, tink… boom!’ o el mateix fetitxe d’un autor que va abandonar l’escena abans d’hora.

 

«Over the moon. La vida amb les notes de Jonathan Larson». Adaptació de David Pintó. Intèrprets: Víctor Estévez, Elena Galdel, Ivan Labanda, Patrícia Paisal. Arranjaments i pianista: Xavier Torras. Il·luminació: Danuta Beleuchtung. So: Nuño Vázquez i Klinik Audio Pro. Tècnic piano: Santi Serra. Espai escènic: ISI. Vestuari: Bershka. Ajudant direcció: Ota Vallès. Direcció musical: Xavier Torras. Direcció escènica: David Pintó. Companyia Nodriza, LPT. Producció: Promocions Teatrals Degira, S.L. Almeria Teatre, Barcelona, 11 gener 2013.