Joel Joan, atrapat a l’Escape Room

8.11.2018

La nòmina de fidels i entusiastes seguidors que va deixar la sèrie televisiva El crac està d’enhorabona: torna el tàndem Joel Joan – Héctor Claramunt. La proposta es diu Escape Room i arriba aquest dissabte al teatre Goya, on els dos creadors ja havien dirigit junts l’obra Venus in Fur.

El punt de partida de la proposta és aquest: dues parelles d’amics de sempre queden per fer un escape room al barri d’Hostafrancs, on recentment s’ha trobat, en un contenidor, el cadàver d’un home esquarterat. El que havia de ser una partida divertida a un dels jocs de moda dels darrers temps, es converteix en un malson quan els quatre amics es queden tancats a l’habitació i comencen a passar coses estranyes.

“Comèdia de por” és el terme amb el què els dos creadors es refereixen a una obra que han presentat en roda de premsa, però de la que no han volgut desvetllar gaires secrets. Probablement juguen amb la confiança de qui pot demanar un acte de fe en l’espectador: els avalen vint-i-quatre episodis brillants de la sèrie televisiva que va portar el gènere de l’autoparòdia a Catalunya. Això i les respectives trajectòries, especialment destacades en el cas de Joel Joan (Plats Bruts, Porca Misèria, El nom i un llarg etcètera d’obres teatrals). Arriben trepitjant fort i prometen diversió: diuen que Escape Room és un divertimento que ens farà pensar i debatre, passar por i riure molt.

“Un escape room és un escenari ideal per portar al teatre. El Joel, jo i un altre amic en vam anar a fer un i de seguida vam pensar que era perfecte”, ha explicat Héctor Claramunt. I ha afegit: “El decorat d’un escape room és molt teatral, és un escenari on tanques uns personatges, hi ha un compte enrere, hi ha sorpreses, et permet jugar amb unes dinàmiques concretes entre els personatges…”. També en aquest sentit ha parlat Joel Joan: “Les escape room tenen aquesta cosa meravellosa que són com una atracció de parc temàtic, pràcticament un túnel del terror, però amb un punt d’incomoditat que és que no està reglat per ningú. Qualsevol pot muntar un escape room, no hi ha protocol ni normatives. Aquest punt és el que ens permetia jugar a la comèdia però creant inquietud en l’espectador”.

Els dos directors han definit l’obra com a molt actual i molt localista. “Sovint, quan vas al teatre, les històries són molt llunyanes. Nosaltres volíem que fos una obra que parlés d’aquí, del 2018, i que la gent s’hi reconegués molt”, ha dit Joan, que ha afegit que “el localisme tan bèstia és precisament el que ens universalitza”. En aquest sentit, els personatges, que interpreten Paula Vives, Àgata Roca, Oriol Vila i el mateix Joel Joan, són claus. “Volíem que cadascun d’ells tingués una cosa per amagar”, ha dit Joan. “Els personatges poden semblar arquetips però no ho són, perquè en un moment determinat es trenquen”, ha afegit Claramunt.

I és que, divertimento a banda, amb Escape Room Joel Joan i Héctor Claramunt asseguren pretendre dir-nos coses. No han revelat del tot quines, però han donat alguna pista: “Les democràcies occidentals se’ns estan desfent a les mans”, ha pontificat Joan. La cosa, si més no, promet: diu que ens esperen al Teatre Goya fins al 3 de febrer.