Jocs de taula híbrids arriben al Dau

24.11.2017

Spellshot, un joc de la factoria Volumique

El món avança i la tecnologia va guanyant terreny i poder fins el punt que el mòbil s’ha convertit en la nova extremitat de les persones. Hem mutat i ens hem convertit en… cíborgs? Amb aquest canvi les formes de diversió i desconnexió de la rutina també han mutat. I si no, digueu-me qui no recorda els moments invertits en algun joc de taula on s’invertia la rutina? Qui no ha jugat mai al Monopoli? Al Cluedo? O als mítics i llegendaris parxís, oca i domino? De poc m’equivocaria si afirmo que aquests jocs sóc de l’any de la picor i estan fossilitzats. Per sort (o per desgràcia) tot muta, i els jocs de taula també; és per això que avui podem parlar dels jocs de taula 2.0, o dels jocs de taula híbrids.

El 22 de novembre de 2017 es va celebrar una jornada de conferències en el marc del Dau Barcelona, el 6è festival del joc de Barcelona, que aquest cap de setmana culmina a la Fabra i Coats. Vam poder assistir a la xerrada «La creació de nous jocs sobre la relació entre el tangible i el digital»,  a càrrec d’Étienne Mineur, director del taller Volumique [1], que presentava alguns dels projectes més destacats on es barreja la tecnologia amb el joc de taula.

El primer joc a mencionar seria Spellshot, un joc per tauleta que consisteix en col·locar dues figures sobre la pantalla i atacar l’adversari amb encanteris. En desenvolupar-se la partida, els personatges s’hauran de desplaçar per acorralar a l’altre jugador. Actualment només està disponible per iPad.

Una altre projecte a destacar és el World of Yo-Ho, un joc de pirates on els mòbils són vaixells que recorren l’oceà en busca de tresors i batalles entre altres jugadors. Aquest joc està disponible per a dispositius android i iPhones.

Una altra creació, aquest cas pels nens i en francès, és Zéphyr la maison fantôme, un conte que conté un joc memorístic acústic, element innovador que era impossible d’introduir en els jocs de taula tradicionals.

Una altra opció pels més petits és l’app (per l’ipad o iphone) Balloon paperApp, que consisteix a col·locar un globus aerostàtic de paper sobre la pantalla i amb el dit generar vent que desplaci el globus per poder explorar el món.

Living Dead Pixels és un llibre que requereix d’un dispositiu mòbil amb lector QR per continuar la història i posar-se en el paper del protagonista per matar zombies. Disponible només per a IOS. Es poden trobar més projectes al web de Volumique.

Cada vegada són més els jocs de taula que incorporen la possibilitat de jugar amb un suport digital, com és el cas de l’alchemists o Una nit l’home llop; aquesta hibridació ens obliga a redefinir els jocs de taula. Per una banda es defensa que el joc de taula és només un objecte per passar-ho bé amb una finalitat lúdica i per altra banda hi ha qui diu que serveix per educar, especialment competències transversals, com el control de les emocions (quan es perd la ronda), l’acceptació d’unes normes, el tracte entre iguals, les relacions grupals…  Per la opinió anterior parlar de joc educatiu és tergiversar el significat dels jocs i segurament es poden aprendre moltes competències, però la finalitat principal del joc és passar una bona estona, l’objectiu educatiu hauria de ser secundari.

La clau del debat rauria en si l’educació es pot afiliar als objectius del joc i es pot parlar d’una educació divertida, però la diversió forma part d’un àmbit massa subjectiu com per coincidir amb tots els alumnes d’una classe. I és que per molt inversemblant que sembli, sempre existiran els heaters dels jocs de taula.

[1] Podeu consultar alguns altres projectes al seu web: Volumique és un estudi on s’inventen i es desenvolupen nous tipus de llibres i jocs a partir de la tecnologia tàctil.