Melcior Comes llegeix Joanot Martorell: destí, poder, desig

10.03.2015

L’historiador Enric Vila coordina un cicle de conferències titulat “Els moments estel·lars de lluita per la llibertat.” Aquest dimecres 11 de març a les 19h Melcior Comes aprofundirà en la figura de Joanot Martorell a la Sala Moragues del Born CC, al costat de Francesc Homs.

Melcior Comes | Foto de BiBi Oye

Melcior Comes | Foto de BiBi Oye

“Tant Joanot Martorell com Tirant lo Blanc són homes de transició cap el Renaixement, i això es nota tant en l’estètica de la novel·la —ja molt moderna, en alguna de les seves parts, almenys— com en les idees que s’hi traspuen”, ens diu l’escriptor Melcior Comes.

La intervenció de Comes pivotarà sobre l’arbitrarietat del destí, del poder, del desig: tema central de l’obra de Joanot Martorell.

Alguns temes i passatges de la novel·la Tirant lo Blanc seran contextualitzats i comparats amb les teories de política del Renaixement: “Sobretot amb Maquiavel i la concepció de l’estat cristià com inviable, si pretén restar fidel als ideals del cristianisme”. Melcior Comes també repassarà alguns fets històrics del país i reflexionarà sobre el poder i la seva eròtica, en una conversa amb Francesc Homs.

“Si Ausiàs March (1400-1359) servia per explicar la descoberta del jo literari modern, i els Bòrgia l’eròtica del poder modern, Joanot Martorell (1413-1468) segurament ens serveix per englobar i narrar totes dues coses: ni que sigui per la seva condició de novel·lista, de primer novel.lista europeu modern, i per les famoses lletres de batalla que s’acaben de publicar a Barcino, i que són tan representatives del personatge i la seva relació amb la literatura i l’aventura”, ens diu Enric Vila. “Martorell era descendent de cortesans de Martí l’Humà i va viatjar a Anglaterra i Portugal. Representa molt bé el final brillant de l’últim català que encara es mou pel món amb la seguretat i l’atreviment que dóna de pertànyer a una nació poderosa”, destaca Vila, que afegeix que “Joanot Martorell era a la llista de candidats al costat d’Ausiàs March o els Bòrgia”.