Joana Maria Serra i el Cançoner 2.0

Joana Maria Serra, una jove gestora, marcant tendència des de la Casa Museu Pare Ginard, de Sant Joan. Aquesta Casa Museu forma part de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet dirigida per Carme Castells i depenent del Consell de Mallorca.

Joana Maria Serra, nascuda a l’any 1980, a Inca. Aquesta jove gestora, llicenciada en Història de l’Art, per la UIB,  tira endavant la Casa Museu Pare Ginard, de Sant Joan, futura seu del Museu de la Paraula. Aquesta Casa Museu forma part de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet dirigida per Carme Castells i depenent del Consell de Mallorca. Avui @JSerraFiguerola és la nostra tuitaire resident. Durant un dia, Serra comentarà des de Twitter les notícies de Núvol que més li interessin, i alhora el seu timeline es podrà seguir des de la portada de Núvol.

Des d’aquest petit museu està duent una proposta molt innovadora i molt actual, com és l’ús de la web 2.0 per actualitzar el Cançoner Popular de Mallorca, recopilat pel Pare Ginard a mitjans del segle XX.

Aquest petit museu està ubicat en una casa tradicional de Sant Joan, al Pla de Mallorca. Des d’aquest acollidor espai es vol obrir l’obra del Pare Ginard a les noves generacions, fent-ho de dues maneres. Una de ben tradicional: realitzant xerrades a la vila i activitats relacionades amb la figura de l’escriptor o figures relacionades a la tradició oral, com les rutes literàries, i una altra de ben moderna, a través del Cançoner 2.0.

“Si el museu és petit i no podem fer una exposició, trèiem el museu al carrer i a l’espai digital”. Amb aquesta afirmació Joana pretén acostar l’obra del Pare Ginard, el cançoner més extens, escrit en llengua catalana, al comú dels mortals. Amb aquesta proposta no només s’està duent una intensa feina de digitalització dels quatre volums de dites, coverbos i altres tradicions orals, recopilades per Ginard, sinó que recull dites, glosses i tradició oral actual i passada, però que ha quedat en la memòria d’un padrí, un llogaret o un petit nucli de persones.

El Cançoner 2.0 està a l’abast de tothom, ja que té un funcionament bidimensional, és a dir per una banda es pot fer recerca de continguts que satisfacin les necessitats dels filòlegs i altres estudiosos de la llengua, i per l’altre es pot fer una recerca didàctica per als profans i no iniciats.

Dins d’aquesta iniciativa de repopularitzar la cultura, diguem tradicional, ha aparegut la iniciativa #glossatweet, que si bé és cert que no és una proposta molt activa durant l’any, aquesta iniciativa ressorgeix, com les flors dels ametlers al gener, amb la marxa de ses majestats reials i l’arribada de Sant Antoni i Sant Sebastià, convertint-se en una activitat tuitaire, on els més atrevits i agosarats diuen la seva en forma de glosses: satíriques, verdes, eròtiques o polítiques. D’aquesta manera el món online i l’ofline produeixen una simbiosi on conflueixen smartphones, foguerons, dimonis i ocellets, en definitiva un cúmul d’activitats i propostes generades per la humanitat més moderna i més tradicional, que s’uneixen per donar sortida a les curolles personals de cadascú de nosaltres.

Cada dia na Joana, des del seu petit estudi, publica via facebook o via twitter, eines fonamentals per la divulgació del Cançoner 2.0, alguna glossa relacionada amb un dia concret, estació de l’any o efemèride significativa. D’aquesta diferents mestres d’escola, poden donar el sus als seus alumnes, d’una forma diferent i engrescadora vers a la cultura pròpia i popular.

A banda de les noves tecnologies la Fundació té una amplia oferta educativa, presencial, per a escoles i famílies.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació