Joan Miquel Oliver: “El risc de l’artista és virtual, el de l’escalador és tangible”

Joan Miquel Oliver publica 'Setembre, octubre i novembre' amb L'Altra Editorial. El compositor, lletrista i guitarrista de la desapareguda banda Antònia Font retrata l'escalador mallorquí Miquel Riera, personatge que vagareja entre la fragilitat, el risc, el pols contra la por i els paisatges de la Mallorca actual.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Joan Miquel Oliver publica Setembre, octubre i novembre amb L’Altra Editorial. És la seva quarta obra literària després de El misteri de l’amor (Empúries, 2008), el poemari Odissea Trenta Mil (Lleonard Muntaner, 2002) i de l’obra teatral Un quilo d’invisible (Empúries, 2013). 

Oliver escriu una crònica literària d’un fragment de vida de Miquel Riera, escalador mallorquí i inventor de la modalitat “psicobloc”. El compositor, lletrista i guitarrista de la desapareguda banda Antònia Font -dissolta l’any passat- retrata “s’esperit salvatge i lliure d’un personatge singular”, que vagareja entre la fragilitat, el risc, el pols contra la por i els paisatges de la Mallorca actual. Ahir va presentar el llibre al centre gastronòmic Idò Balear, acompanyat de l’editora Eugènia Broggi.

Joan Miquel Oliver és un artista polifacètic: ha publicat poemes, discos i va sorprendre al públic amb la novel·la El misteri de l’amor l’any 2008. “Es tractava d’una novel·la experimental, feta a partir de l’escriptura automàtica”, diu Eugènia Broggi, que va editar-li el llibre quan treballava per a Empúries. Ara, Broggi li torna a editar un llibre diferent, Setembre, octubre i novembre. “Aquesta última obra d’Oliver és radicalment oposada a l’anterior: no és fantasiosa, sinó que relata la realitat -en forma de crònica- de la vida d’un personatge que va fascinar molt a l’autor”, explica Broggi.

Oliver s’escolta Broggi, encalmat. Aviat li tocarà el torn de parlar i pensatiu mira cap al públic. “Hem volgut respectar molt la veu, les expressions i la llengua de l’autor, que és portentosa”, ha remarcat Eugènia Broggi. Joan Miquel Oliver ha acompanyat durant tres mesos l’escalador mallorquí Miquel Riera i ha volgut copsar la seva manera de viure. Ens explica d’on ve el nom de psicobloc. “Psicobloc vol dir que mentre els escaladors pugen un bloc, passen por; d’aquí que se’n digui psico”, avança rient, la veu aguda de Joan Miquel Oliver. Du una camisa negra de màniga curta amb missatge: ‘Enganxa’t a la poesia’. “En Miquel Riera és qui va inventar la modalitat d’escalada de psicobloc. Serveix per recordar als escaladors que porten molt de temps escalant què és tenir por, i consisteix en escalar sense cordes sobre el mar. Escaladors de tot es món viatgen a Mallorca per conèixer en Miquel Riera i escalar a l’illa”.

Riscos, por, adrenalina, fragilitat

“El que més m’ha agradat del llibre és conèixer com funciona la vida, la rutines, les obsessions i dèries d’un grup d’escaladors i les persones que els acompanyen”, destaca Broggi. I Oliver replica: “Quan expliques coses d’en Miquel Riera, et fixes en una manera de fer i de viure que té ell, sense cap regla. Els escaladors són una gent molt salvatge, són com una mena de gent lliure que no viuen amb sa societat; que no tenen un contacte amb Hisenda; que tenen es carnet caducat i que condueixen sense carnet de conduir. A més, en Miquel, és molt fràgil. Pren riscos, s’acara amb la por, està en tensió. S’escalador és algú que està tot es dia tens per no caure, que si cau se mata”.

¿Algun paral·lelisme amb la vida de l’artista, caminant sobre la corda fluixa? “El risc de s’artista és virtual, el de s’escalador és tangible”, respon Oliver, un cop ha acabat la presentació. “He après molt dels escaladors. Ells afronten la por amb sentit de l’humor. Veus un tio que està a 20 metres d’altura i els altres a baix cridant-li: nenazaaaa!

Estil visual, detallista, oral

La manera de narrar de Joan Miquel Oliver és molt cinematogràfica: amb l’ús d’un llenguatge molt visual, amanit de moltes marques i noms comercials: donettes, Madelmans, Decathlons, New Balance… tot, per definir una època, un context, uns personatges. Sentim la melodia de les seves cançons en la veu narrativa que aporta, però amb un humor subratllat. És el mateix estil lleuger, enganxadís, juvenil i oral, però -potser- sense el toc melancòlic de les cançons d’Antònia Font. Híperdescripcions, anecdotaris, records i racons mallorquins treuen el cap: Sa Gerreria, el “barri xino” de Palma, on es passava droga; el Flexas (el bar situat a l’epicentre gay de la ciutat, on acudeixen els hipsters), benzineres, hotels Formule 1 i autopistes.

Una foto literària en profunditat

“Sa meva manera de treballar no és 4 anys per fer un llibre, ni 8 per fer un disco. Si no funciona, ho tiro en es fems”, confessa Joan Miquel Oliver. “Setembre, octubre i novembre és una foto literària en profunditat, d’un moment molt concret i d’un lloc molt concret: Mallorca, l’any passat”, confessa.

“No volia fer ficció, volia qualque cosa real. I en Miquel Riera, un mallorquí famós arreu i poc conegut aquí, em va interessar. En Riera ha dinat amb en Rupert Murdoch, perquè feia de guia al seu fill -que practica l’escalada-. És un poc contradictori que gent com en Miquel que ha aportat tant a aquest esport, sigui tan desconegut”.

Al llarg d’aquests tres mesos, ens endinsem en les ascensions i descensos dels personatges que la poblen: la companyonia entre esportistes, els patrocinadors, l’austeritat de vida, els sacrificis i la por. “Els escaladors se guanyen sa vida com poden. Posen botigues de material d’escalada; alguns tenen patrocinadors, o fan altres feines diferents, perquè al cap i a la fi, s’escalada és un esport minoritari”, diu Oliver.

Joan Miquel Oliver ja té en ment la continuació d’aquest llibre, que se centrarà en una modalitat esportiva que s’ha inventat ell i un amic, la “ciclosofia”. Recorreran les Illes Balears en bicicleta, i faran avistaments d’ovnis. “Bicicletes i ovnis són es meus temes”, conclou.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació