Joan Margarit, Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda

21.06.2017

El poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) ha estat guardonat amb el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda 2017, referent en els premis literaris iberoamericans i que atorga el Ministeri de Cultura de Xile.

Joan Margarit | © Ester Roig

“Als meus 79 anys és molt important el que ha significat en la meva vida Pablo Neruda”, ha dit el poeta en declaracions a Eldiario.es sobre el premi. “Tant ha significat que vaig tardar molts anys a treure-me’l de sobre, perquè un bon mestre, un gran mestre, és dur tant arribar-hi com treure-se’l de sobre”, ha afegit. En honor al nom del reconeixement, Margarit ha recitat un fragment de “Meditación”, poema escrit per Neruda i que segons Margarit són “els versos més bonics que s’han escrit mai”.

Arquitecte i catedràtic d’universitat jubilat, va començar a escriure durant la dècada dels 60, i ho va fer en castellà. A partir dels 80, va començar a escriure en català, cosa que va combinar amb la seva feina com a professor de Càlcul d’Estructures a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha rebut, entre d’altres distincions, el Premi Nacional de Literatura (2008), concedit per la Generalitat de Catalunya per Casa de Misericòrdia, i l’octubre del mateix any i pel mateix poemari, el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura de l’Estat.