Joan Margarit: “L’artista no pot esperar encàrrecs”

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha guardonat aquest divendres el poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) amb el XV Premi Jaume Fuster.

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha guardonat aquest divendres el poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) amb el XV Premi Jaume Fuster. Així, l’AELC reconeix la trajectòria i la divulgació que ha tingut la seva obra. El premi es concedeix a través de les votacions dels companys d’ofici i membres de l’AELC.

Joan Margarit | Foto de Noemí Roset

“Sento una emoció especial, perquè aquest és un premi que em dóna la gent del meu ofici i escriure és l’ofici més solitari del planeta”, ha destacat Margarit en rebre el guardó. El poeta ha explicat que no entén com alguns creadors poden estar de braços plegats i ha subratllat que “l’artista no pot esperar encàrrecs, perquè la vida és molt curta”, fent referència així a la necessitat constant de crear.

Margarit s’ha referit a la poesia xinesa i l’anglosaxona com els seus referents literaris i ha mencionat Maragall i Verdaguer com “els pilars en la literatura de la llengua materna”. El poeta també ha recordat l’episodi en què, amb l’aparició de l’escriptura, Plató va voler expulsar els poetes de la polis, mostrant així el rebuig del filòsof per a la poesia, que es transmetia de forma oral. “Malgrat tot, som fills de Plató”, ha reconegut Margarit, que ha definit la cultura com “una catedral immensa on la poesia és la cripta, però la catedral no existiria sense la cripta”.

De la seva banda, el crític i historiador de la literatura D. Sam Abrams ha glossat la trajectòria de Margarit. “És un poeta total que escurça la distància entre la seva vida i la seva obra”, ha subratllat Abrams, que també ha destacat la subtilesa dels versos de Margarit i la seva veu distintiva. El crític ha exposat que els poemes de Margarit “van a dos temps”, en referència al fet que en un primer impacte “t’engrapen i et remenen per dins” i, alhora, són “poemes irònics, que sembla que diguin una cosa però en diuen una altra”.

Segons Abrams, l’obra de Margarit està formada d’una poesia intel·ligent que “equilibra perfectament les emocions amb les idees”. El crític ha posat de manifest els referents culturals presents als versos del poeta i la seva alteritat, ja que “la seva obra és molt personal, però no li costa cedir el protagonisme als altres”. Finalment, Abrams ha subratllat l’autenticitat de Margarit i ha lloat que “diu allò que pensa, malgrat tot”.

L’AELC ha fet entrega d’un diploma i una ploma commemorativa al poeta i editarà, de cara a l’any vinent, un volum de la col·lecció Retrats dedicat a Joan Margarit. Podeu veur aquí el vídeo amb l’entrevista que li vam fer a Núvol quan va publicar Des d’on tornar a estimar (Proa, 2015)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació