Joan Fontcuberta. El món neix en cada besada

En el marc dels actes organitzats per la commemoració del Tricentenari s’acaba d’inaugurar a la plaça Isidre Nonell de Barcelona, al bell mig de Ciutat Vella, un gran mural fotogràfic concebut per Joan Fontcuberta amb el títol de “El món neix en cada besada”.

En el marc dels actes organitzats per la commemoració del Tricentenari s’acaba d’inaugurar a la plaça Isidre Nonell de Barcelona, al bell mig de Ciutat Vella, un gran mural fotogràfic concebut per Joan Fontcuberta amb el títol de “El món neix en cada besada”.

El mural fa vuit metres de llarg i quatre d’amplada i està compost per 4.000 peces de mosaic agrupades en 80 columnes i 40 fileres. La singularitat és que cada una d’aquestes peces reprodueix, en un material ceràmic, una fotografia que els lectors del Periódico varen fer arribar a l’artista. Se’ls demanava que fossin imatges que reflectissin allò que consideressin un seu moment de llibertat. A partir de totes aquestes imatges individuals, Fontcuberta s’ha servit d’un programa informàtic per confegir una nova imatge en què aplega i combina les fotos en funció de les seves característiques, bàsicament color i densitat. Cada imatge individual es converteix així en un píxel de la nova creació megafotogràfica. En aquest cas  l’autor vol representar un petó en què dos llavis s’acosten i es besen. Així crea un gran petó, un petó de llibertat.

No és la primera vegada que Joan Fontcuberta, fotògraf, professor de la Pompeu Fabra i teòric del món de la fotografia contemporània, de reconegut prestigi internacional, utilitza aquesta tècnica pels seus treballs. Ja ho havia fet fa força anys amb fotografies baixades d’Internet per construir les seves imatges. La idea és sempre que amb l’agregació de fotografies d’un mateix concepte, tema o personatge es construeix la seva imatge, que s’anomena un “Googlegrama”. Fontcuberta ha dit en alguna ocasió que avui tot està ja fotografiat i que tot es pot trobar a la xarxa. Aquest treball és una forma irònica de fer palesa aquesta idea.

Potser aquesta tècnica sigui també una fòrmula per posar en valor la immensa quantitat d’imatges que es disparen cada dia amb tota mena de càmeres i telèfons mòbils i que, abans que es perdin inexorablement en la infinitud dels espais virtuals, Fontcuberta vol transformar en una obra tangible i coral.

Ara, amb aquest foto mosaic, en la realització del qual ha col·laborat el ceramista Toni Cumella, s’aplica a un espai  públic aquesta tècnica visual i es posa a l’abast de tots els passejants de la ciutat. És molt possible que per la seva novetat i la seva privilegiada situació en el circuit turístic aquesta obra es converteixi aviat en una obra força visitada.

Trobareu més informació i obra de Joan Fontcuberta en aquest enllaç de l’arxiu digital Fotografia a Catalunya.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació