Joan Baixas duu la seva ‘Música pintada’ al Born

25.10.2013

Aquest cap de setmana l’espectacte de titelles de Joan Baixas farà gaudir a grans i petits. Les representacions tindran lloc dissabte a les sis de la tarda i diumenge a dos quarts d’una de la tarda

Joan Baixas | Foto: Jordi Bover.

Si l’art pictòric ens entra pels ulls a través del color i la música ens acosta a paisatges màgics mitjançant un ball de notes musicals, l’espectacle de Joan Baixas ‘Música pintada’ barreja totes dues arts: la musical i la pictòrica, fent un viatge als records del titellaire Joan Baixas i als contes de l’àvia. L’espectacle es passeja pels jocs infantils de l’estiu, al costat de Maurice Ravel i Claude Debussy, compositors impressionistes, que emulant els pintors del mateix corrent –que capturaven els canvis de la llum a través de traços ràpids portadors de sensacions i impressions del moment, traslladaven a la música aquesta tècnica. “El personatge protagonista de l’espectacle és la pintura, el color, el traç”, explica Joan Baixas. “El meu avi era pintor, un bon pintor, i de jove va anar a París i va coneixer els impressionistes. Va viure aquell moviment des de dins i el va assimilar a la seva pintura. A casa es parlava de pintura sovint perquè era l’ofici familiar i de l’impressionisme n’havia sentit parlar molt. El meu pare en parlava amb un criteri tècnic, professional. Sentir-lo parlar de colors i de tècniques de pintura era com sentir una música. Quan sento la música de Debussy sento les seves paraules. L’avi Joan va ser-ne amic de Debussy”.

¿Com es tradueix un color si el volem plasmar en el llenç d’un pentagrama? I a la inversa, ¿de quina manera una nota musical, pren una tonalitat de color? “Jugar amb el traç de la pintura, deixant-se portar per la música de Debussy i de Ravel, és un gran plaer, és una experiència molt física, una mica onírica. No tinc gaires coses a ensenyar als nens i sí moltes per aprendre i la millor manera d’aprendre és jugar junts”, explica l’autor de l’espectacle ‘Música pintada’. Els titelles de Joan Baixas ballaran al ritme de la música i reflexionaran sobre colors, sons i records a través d’un espectacle que ens conduirà cap als contes de La Bella Dorment del Bosc,  El Jardí de les Fades, el Pulgarcito,  o la Bella i la Bèstia, amb llums, ombres, silencis, notes ràpides i frasejos lents, que endinsaran els més petits al món de les arts.