Jo ja tinc el meu desig

12.06.2016

A la plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia hi ha un carro. No hi és sempre, ha vingut avui, que és diumenge i el festival EVA fa de les seves. EVA, En Veu Alta, encara el tercer dia d’una programació que s’estén fins diumenge 19 de juny i ho fa en companyia de Diana Kerbelis i el seu carro de contes.

Els fils formaven part de la història de la teixidora | Foto: Clàudia Rius

Els fils formaven part de la història de la teixidora | Foto: Clàudia Rius

“Fa dos anys que restauro aquest carro amb la filosofia de portar l’escenari a les places, carrers, parcs i patis d’escola”, explica l’artista, vestida per l’ocasió amb un vestit vermell, llarg i fantasiós, en consonància amb la decoració del carro on seu mentre espera que vinguin els primers menuts. Diana Kerbelis fa ús d’aquest espai, però també l’ofereix a altres artistes que vulguin mostrar les seves disciplines, que poden anar des de la poesia a la música, passant per la màgia o els titelles.

Però la Diana avui no està sola. En el seu primer conte del matí, l’acompanya la teixidora: el personatge principal. Una noia que té el poder de fer realitat tot allò que cus, i que cada matí crea el sol, la llet i l’herba. La contacontes s’ajuda de fils de colors per explicar la història, de forma que a mesura que el conte avança diferents trossos de llanes de colors van omplint les mans de les persones que seuen dins del carro i escolten.

Aquest és el segon any que Kerbelis participa en el festival EVA, on va estrenar-se l’any passat a Pradell de la Teixeta, municipi del Priorat. “EVA és una proposta meravellosa que dóna l’oportunitat a molts artistes d’explicar històries i contes i recuperar la tradició oral”, explica la rondallaire, que destaca que una de les millors coses del festival és que valoren les localitzacions i que se celebra en pobles petits.

Sense anar més lluny, la nit passada -dissabte 11 de juny- el festival EVA es va passejar pel cementiri de Sant Sadurní d’Anoia sota el lema “Per viure al cementiri no cal morir-se” i hi va dur a terme concerts, videoinstal·lacions, dansa i, sobretot, rondalles de contes. Propostes que el públic va rebre de bon grat, com ho demostra la bona quantitat d’assistents que van fer via cap al cementiri, segons explica l’organització.

Diana Kerbelis i el carro dels contes | Foto: organització EVA

Diana Kerbelis i el carro dels contes | Foto: organització EVA

En el carro de contes que avui ocupa la plaça, Diana Kerbelis ofereix històries a un públic infantil i familiar, tot i que assegura que té al cap un projecte per a públic adult. “Explico contes que he anat recollint al llarg de la vida, històries que m’explicava l’àvia, els veïns o els pagesos, i que he anat recol·lectant amb lectures que he anat readaptant”, relata. Ella vol oferir un espai on l’infant pugui participar, obrint diàlegs i deixant que el públic porti el conte cap on vol.

“Vull donar espai a la creativitat, a què pugui créixer la imaginació”, afirma la llicenciada en art dramàtic i pedagogia teatral, recordant que el projecte va començar quan ella aprofitava que pintava la cara a infants per a explicar-los contes. Peces personalitzades on caben els comentaris i desitjos dels més petits. Desitjos com els que han dit el públic de Sant Sadurní a la teixidora: vull tenir molts amics, vull ser una sirena, han confessat unes nenes. Però no tots necessitem somniar. Un pare que acompanyava la seva filla, se l’ha mirat i no ho ha dubtat: “Jo ja tinc el meu desig”.

Consulteu la programació del Festival EVA