‘Jeremías’, un curt sobre els desnonaments a Barcelona

30.09.2014

L’obra, basada en una història real, prepara la seva candidatura als Premis Goya i els Premis Gaudí. Hereu de les doctrines de Mahatma Gandhi i Nelson Mandela, un vell intel·lectual de la revolució del 68 malviu en la misèria més absoluta. La seva casa s’esfondra enfront d’una societat que li ignora i que ha perdut els seus valors. Ara, s’enfronta al penúltim capítol de la seva vida, després de rebre un avís de desnonament.

Aquesta és la història de Jeremías, el protagonista del primer curtmetratge del productor Nicos Beatty (‘Vicky Cristina Barcelona’, ‘Salvador (Puig Antich)’, ‘Biutiful’). I també és la història de centenars d’ancians que, durant l’any 2000, en plena bombolla immobiliària, van perdre les seves cases a l’emblemàtic barri del Raval de Barcelona. Després de ser desnonats, van abandonar les seves llars i van començar a dormir en caixers, veient-se obligats a sobreviure amb una pensió de menys de 400 euros al mes. Ningú va fer res per ells.
El curtmetratge ‘Jeremías’ ha estat produït per la productora barcelonina Soul Pictures -dirigida pel propi Nicos Beatty- i Central Art Process. José María Blanco (‘La otra cena’, ‘El secreto de puente viejo’, ‘Hospital central’) encarna a Jeremías; en un repartiment que completen Tony Corvillo (‘El prínciep’, ‘Mientras duermes’, ‘La riera’) i Younes Bachir (‘No habrá paz para los malvados’, ‘La caja 507’, ‘Aída’).

La pròpia Barcelona és una protagonista més de l’obra, en la qual queden retratats diversos espais de la ciutat, com les Rambles, els voltants de Plaça Catalunya i Plaça Universitat, el Museu d’Art Contemporani de Catalunya i els carrers del barri del Raval, on es troba situada la casa de Jeremías, el protagonista del curtmetratge.

Camí cap als Goya i els Gaudí

‘Jeremías’ participa ara al Festival Iberoamericà de Huelva ABC (setembre-novembre 2014) i prepara la seva candidatura per participar en la propera edició dels Premis Goya i els Premis Gaudí. El curtmetratge es va estrenar a l’octubre de 2013 en la 22ª edició del Festival de Cinema de Madrid PNR i va tenir la seva estrena internacional al novembre de 2013 en el 27º Leeds International Film Festival, a Regne Unit. Ha participat en diversos festivals de cinema nacionals i internacionals, com el Festival de Cinema de Santander ‘Corto y Creo’ (octubre 2013), el 10º Festival Internacional de Cinema dels Drets Humans ‘El séptimo ojo es tuyo’ de Bolívia (juliol-agost 2014) i el 18º Festival de Cinema de Lima (agost 2014).

“Jeremías, és una història universal que té lloc en molts racons del món, però especialment succeeix en aquest país en els últims anys. És per això que entenem el bon acolliment que hem tingut en tots els Festivals tant nacionals com a internacionals. 2014 és l’any de Jeremías i per això llancem ara la nostra candidatura als Goya i als Gaudí. Hi ha molta gent que esperava a Jeremías perquè d’alguna manera o una altra… Jeremías som tots”, explica Nicos Beatty.

Una història reivindicativa

El curtmetratge, de quinze minuts de durada, és una reflexió sobre el capitalisme i la pèrdua de valors de la societat. Jeremías parla de la pèrdua d’empatia i fraternitat entre persones que viuen el mateix problema, de la ceguesa col·lectiva, de la inacció, de la por. “És una història que vaig veure amb els meus propis ulls enmig del boom immobiliari i aleshores ningú va alçar una sola veu. Tiraven a famílies andaluses senceres de les seves cases per construir la tan lloada Rambla del Raval. Ancians pobres que malvivien amb una petita pensió van haver d’anar-se a viure a caixers automàtics entre cartrons mullats i ningú, ni cap institució, va moure un dit”, apunta el director del curtmetratge.

Una imatge de 'Jeremias'

‘Jeremías’ va ser escrit durant l’estiu de 2007 i es va rodar al desembre de 2009. Segons afirma Nicos Beatty, “és ara quan aquest relat agafa la seva màxima plenitud i el públic no cessa de demanar-nos-ho, ple d’agraïment. Se’m posa la pell de gallina… Sembla que és el moment del canvi en aquest país.” Així, el curt pretén fer una crida d’atenció enfront de les injustícies viscudes per aquells que han hagut d’enfrontar-se a una situació de desnonament, mostrant de forma crua una realitat que assota des de fa anys el nostre país.