Je suis Pablo

26.10.2015

En aquesta ciutat de vicis privats i bicis públiques, hi ha un dia a l’any en què els que tenen l’hàbit de dibuixar en secret poden sortir al carrer i desfermar-se. Aquest diumenge s’ha celebrat al Museu Picasso i a tot el barri de la Ribera una nova edició del Big Draw, la Festa del Dibuix amb més d’una vintena de tallers gratuïts.

Joana Santamans al Big Draw del Born CC

Joana Santamans al Big Draw del Born CC

 

Sortim de casa sense llapis ni colors, desarmats. Al museu del carrer Montcada ens espera amb tota la munició el mateix Pablo Picasso, sí, aquell que va dir que si els grans artistes copien, els genis, en canvi, roben. Els nens tenen ganes de dibuixar. Per als més petits dibuixar és sinònim de guixar, però fins i tot quan guixem de la manera més accidental, estem dibuixant.

Arribem al Pati Noguera del Museu Picasso, que és ple de taules amb unes estovalles de paper que a primera hora del matí eren blanques i que ara són plenes de dibuixos. Els artistes més espontanis hi han fet (o s’hi han fet) un dibuix a sobre. Luki Huber (Lucerna, 1973) ens proposa de pensar amb la mà i dibuixar amb el cap. Huber és el promotor de Manual Thinking, una eina divertida per planificar projectes col·lectivament, de forma ràpida i en què tothom té alguna cosa a dir. En el recolze del mateix pati Zosen i Mina Hamada ens conviden a seure en una llarga taula, on s’està celebrant un autèntic banquet de colors. Pintem el que volem, sabent que quan acabem el nostre dibuix passarà a formar part d’un immens patchwork mural gegant. Un mateix principi impregna tots els tallers d’aquest Big Draw. Si dibuixar és un acte individual, l’obra resultant sempre es pot compartir amb els altres per fer-ne una cosa més gran.

Patchwork Mural de Zosen i Mina Hamada al Pati Noguera del Museu Picasso

Patchwork Mural de Zosen i Mina Hamada al Pati Noguera del Museu Picasso

Al Born CC ens espera la Joana Santamans, que està dibuixant un oceà imaginari, plagat de bèsties marines: balenes, pops gegants, calamars i tota mena de peixos que la il·lustradora dibuixa inspirant-se en làmines d’alguna enciclopèdia naturalista. “A vegades és millor crear a partir d’una cosa que ja existeix que no inventar-s’ho tot”, em diu la Joana mentre pinta un peix a terra tota envoltada de nens que també dibuixen. Santamans és una de les il·lustradores més versàtils del país. Ara mateix té una exposició d’olis a l’Espai Guinovart, d’Agramunt, que probablement veurem aviat a Barcelona. També exposa a la Mad Shop (Carrer Muntaner, 111) i ha fet uns murals per a l’hotel Rodamon i altres obres més efímeres per a botigues com Friday’s Project, que la contracten perquè pinti en directe durant un dia davant dels seus clients.

La Joana prepara també dos llibres il·lustrats, una enciclopèdia màgica d’animals per a La Galera i un llibre sobre gats de Doris Lessing a Random House Mondadori. Si entreu al seu web, veureu vídeos que mostren molt bé com treballa quan il·lustra murals, sigui en una casa particular, un hotel o un vernissatge. Tota aquesta documentació permet entendre fins a quin punt l’acte de pintar un mural pot agafar també la dimensió d’una performance. De fet, això és el que li demanen quan va a una inauguració i se li encarrega un cartell o un mural perquè s’exerceixi davant del públic en directe. “M’agrada pel que té d’espontani, però a vegades té un punt d’exhibicionisme que em fa sentir incòmoda”. Entre els nens que participen al seu taller al Born CC, però, la Joana es mou com un peix a l’aigua.

Els meus fills s’estiren per terra i dibuixen com si nedessin entre els llobarros que la Joana i els altres artistes anònims han anat pintant al llarg del dia. A fora ja s’ha fet fosc. Donem les gràcies a la Joana per aquesta estona que ens ha dedicat i sortim del Born CC amb el cul xop d’aigua de mar i les mans plenes d’escates.

Oceà imaginari de Joana Santamans al BigDraw 2015

Oceà imaginari de Joana Santamans al BigDraw 2015