Estiu de jazz a L’Estartit

16.07.2015

El Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava, que se celebra del 18 de juliol al 12 d’agost, arriba amb força a la seva segona edició. Així ho avalen els grans nom del panorama jazzístic actual que formen part del seu cartell: la cantant nord-americana Diane Reeves, Chano Domínguez –en duet amb Martirio–, els virtuosos Dave Holland & Kenny Barron, la jove banda catalana The Gramphone Allstars Big Band i el compositor i pianista Jordi Sabatés.

Dianne Reeves | Foto: Jordi Gonzàlez

Dianne Reeves | Foto: Jordi Gonzàlez

El Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava, organitzat per les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, afirma enguany la seva identitat pròpia pel que fa al festival dins del qual es va gestar, el Festival de Torroella de Montgrí, i que, fins fa 2 anys, incloïa concerts de jazz entre el gruix de la programació de música clàssica d’aquesta cita musical estiuenca.

Albert Bou, nou president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí,  ha fet menció a la important tasca duta a terme pel seu predecessor, Josep Lloret, “gràcies al qual existeix el Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava”. L’acte de presentació també va comptar amb la presència de Miquel Calm, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i Genís Dalmau, president de l’Entitat  Municipal Descentralitzada de l’Estartit, que van insistir en la rellevància de donar suport a esdeveniments culturals com aquest festival per potenciar un turisme de qualitat a la Costa Brava.

Cinc concerts, un dels quals un és un cine-concert, conformen el programa d’enguany que inclou tan figures catalanes, estatals com internacionals de primer ordre. “Volem ser i consolidar-nos en un futur com la cita ineludible de jazz a la Costa Brava durant l’estiu”, ha insistit Montse Faura, directora artística del Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava.

Fusió de cobla i jazz en el concert inaugural

La cantant Martirio i el pianista Chano Domínguez són els encarregats d’obrir la programació amb la seva relectura en clau jazzística de temes clàssics de la música popular espanyola. Els dos artistes protagonitzen un concert de Tonadijazz –fusió de cobla i jazz– creatiu i fresc que contribueix entre d’altres a netejar la cobla de prejudicis i a apropar-lo a nous públics.

Dianne Reeves, el plat fort de l’edició d’enguany

Els plats forts de l’edició d’enguany festival són la veu potent i expressiva de Dianne Reeves i el duo virtuós format pel contrabaixista Dave Holland i el pianista Kenny Barron. El talent desbordant ha convertit Dianne Reeves en una de les cantants de jazz més destacades dels últims trenta anys. La seva extensa carrera està plena de guardons, entre els quals figuren cinc premis Grammy, l’últim dels quals atorgat el febrer passat pel disc Beautiful Life, en el qual la cantant fa versions de temes de Bob Marley, Fleetwood Mac, Marvin Gaye o Ani Di Franco, al costat d’un grapat de temes que van del jazz al soul. Autèntics titans del jazz, l’avantguardista Dave Holland i l’estilista Kenny Barron van formar un duo el 2012. Malgrat els seus estils dispars, l’empatia i la química que destil·len s’ha materialitzat en el disc L’art de la conversa, enregistrat el 2014, en el qual els dos músics exhibeixen el seu mestratge en un grapat de temes propis així com temes de Thelonious Monk, Charlie Parker i Duke Ellington i Billy Strayhorn.

The Gramophone Allstars Big Band és l’aposta jove del festival. La banda, liderada pel saxofonista bisbalenc Genís Bou, compta amb la carismàtica veu de Judit Neddermann. The Gramophone Allstars presenten el seu últim treball, Jazzmaica, en el qual temes clàssics de Stevie Wonder, Sam Cooke, Ray Charles, The Winstons, The Jackson Sisters o Smokey Robinson prenen una nova dimensió en clau jamaicana.

La programació es completa amb una sessió de cinema en concert, amb el mestratge de Jordi Sabatés al piano, que posa música a l’obra mestra del cinema mut Sherlock Jr, de Buster Keaton.

Els cinc concerts d’enguany es complementen amb una programació paral·lela que tindrà lloc tant a l’Estartit com a Torroella de Montgrí, formada per jam-sessions privades i per concerts gratuïts de jazz del del Fringe Festival de Torroella (del 28 de juliol a l’1 d’agost), plataforma de difusió per a aquelles formacions, músics i obres experimentals que comencen a aparèixer en els escenaris professionals amb l’objectiu de facilitar la seva entrada al món professional de la música.