Jazz entre les ruïnes

29.08.2016

Diumenge a la tarda vaig anar al clos arqueològic de Torre Llauder, a Mataró. Hi celebraven la darrera sessió del Tast de Jazz, que va arrencar amb el quartet de Gerard Chumilla, una de les joves promeses que han sortit de les darreres fornades de l’escola municipal de música de Mataró. Aquest nano, joveníssim, encara no ha anat a l’ESMUC i ja fa de teloner de Jesper Thilo. L’Ivó Oller, que ha programat el festival, l’ha ullat abans que ningú i li ha donat aquesta esplèndida oportunitat.

Jesper Thilo al Tast de Jazz de mataró | Foto Bernat Puigtobella

Jesper Thilo al Tast de Jazz de mataró | Foto Bernat Puigtobella

El saxofonista danès Jesper Thilo va mantenir un simpàtic combat de saxos amb Lluc Casares. Tots dos van anar alternant uns mateixos temes mentre el cel es blaufonia sota la llum crepuscular. Tant Thilo com Casares tenen una manera molt enèrgica de tocar i van mantenir un duel memorable acompanyats de Gerard Nieto al piano (magnífic!), Ignasi González al contrabaix i Xavi Hinojosa a la bateria. Tots tres van tenir els seus moments amb solos esplèndids.

L’entorn de Torre Llauder és incomparable, i a la mitja part vam poder degustar els vins del celler Talcomraja d’Arenys. Abans de l’actuació de Lluc Casares i Jesper Thilo, la Ruth Garcia, la guia del recinte, ens passeja pel jaciment de la vil·la romana, unes restes arqueològiques que van aflorar quan a les acaballes de la dictadura es va excavar la zona on s’havia de construir el polígon Espartero (el nom ja té nassos!) i un savi local, en Marià Ribas, va descobrir els mosaics d’una vil·la romana sota una antiga masia. Més de quaranta anys després les excavacions avancen i el clos del jaciment va guanyant terreny dia a dia. Esperem que el Tast de jazz pugui continuar convivint amb les troballes d’aquest lloc tan singular.