Jazz ben a la vora

26.03.2018

Mataró comença el compte enrere per viure la cinquena edició del cicle “A la vora del jazz“, un festival organitzat per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament i l’associació Jazz Maresme. Cinc anys que consoliden el festival com un esdeveniment de referència d’aquest gènere a la comarca.

Big Band Jazz Maresme

El 8 d’abril començarà el cicle amb el potent espectacle de Dixie Rue del Percebe, una banda de Saragossa que comptarà amb la prèvia de la Big Band de l’Escola de Música de Mataró. Dixie Rue ha portat l’esperit del jazz tradicional en terres aragoneses durant més de 20 anys. El doble concert inaugural tindrà lloc a la plaça de Santa Anna, un lloc públic per apropar la música a tothom. La música local tindrà un paper important ja en el primer concert, de manera que continua la relació que va començar en les darreres edicions per involucrar l’escola de música. La intenció és aprofundir en aquestes sinergies i que tots els alumnes puguin participar en el festival.

El Casal l’Aliança serà el principal escenari amb l’actució de Gerard Nieto Reunion Three i el seu primer treball Reunion Blues el dijous 12 d’abril a les 12h. Reunion Three és el nom del projecte liderat pel pianista mataroní Gerard Nieto i integrat per Kike Angulo a la guitarra i Pere Loewe al contrabaix, que presenten el seu primer treball discogràfic enregistrat a l’Auditori Pau Casals del Vendrell. És la fórmula de trio amb piano, guitarra i contrabaix, encetada els anys 40 pel nord-americà Nat King Cole Trio, a la qual aquestes tres primeres figures del nostre panorama musical tenen l’encert de donar continuïtat.

Seguirà el jazz al Casal l’Aliança amb la música de la Big Band Jazz Maresme amb el jove prodigi italià del saxo Francesco Cafiso el dijous 19 a les 21h. Aquest jove intèrpret va participar el 2003 en la gira europea de Wynton Marsalis i va ser anomenat ambaixador del jazz italià al món.

A més, el Celler Castellví prendrà el protagonisme l’experiència del vermut jazz amb Wax & Boogie Trio el 14 d’abril al migdia. Aquest trio és un dels més valorats del panorama del blues, del rhythm and blues i del boogie woogie, i capta el veritable esperit de la música tradicional del poble afroamericà. Ster Wax a la veu, David Giorcelli al piano i Reginald Viardell a la bateria, en són els components.

Clourà el festival Urbix de Rita Payés i Eudald Payés el 26 d’abril a les 21h. Els germans Payés i el pianista Toni Saigi decideixen formar un quintet amb l’objectiu de portar als escenaris la seva visió de la música a través de composicions pròpies i estàndards de jazz. El quintet es completa amb el contrabaixista Pedro Campos i el bateria Roger Gutiérrez.

El cicle “A la vora del jazz” és el contrapès primaveral al Tast de Jazz, que es fa a l’agost a la mateixa localitat. “Volíem que també hi hagués programació musical a l’hivern, quan hi ha concerts més espaiats en el temps”, explicat el trompetista i compositor Ivó Oller, que presideix l’associació Jazz Maresme.

“A la vora del jazz” dona continuïtat a la tasca que duu a terme Jazz Maresme al llarg de l’any amb les jam sessions que programes cada segon dijous de mes. Tot plegat, amb un missatge de fons: “Ens falta normalitzar la música al carrer i que no hagis estar pendent de rebre una multa“, reivindica Oller.

Trobareu més informació a Cultura Mataró