Javier Sierra guanya el Planeta amb una novel·la sobre el Sant Graal

16.10.2017

El periodista i escriptor aragonès Javier Sierra s’ha emportat la 66a edició del Premi Planeta amb El fuego invisible, un thriller sobre el misteri del Sant Graal que se centra “en el poder de les paraules”. L’obra finalista ha estat Nieve en Tánger, de l’escriptora i advocada Cristina López Barrio, una novel·la d’aventures a cavall entre la realitat i la ficció. El trobareu aquest dissabte al Mercat de Nadal del Llibre.

Javier Sierra

Amb El fuego invisible, Sierra explota un tema àmpliament tractat en el món de les arts, i en particular en el de la literatura, amb autors com Umberto Eco, Thomas B. Costain o Dan Brown. El protagonista de la història de l’escriptor aragonès és un professor de Filologia de la Universitat de Dublin, d’origen espanyol, que viatja a Madrid, on coneixerà una amiga del seu avi escriptor, Victoria Goodman, i un misteriós grup d’estudi que segueix la pista del Sant Graal en l’art i la literatura. A partir d’aquí, la història anirà guanyant emoció fins al final.

L’acte s’ha celebrat al Palau de Congressos de Barcelona en un ambient condicionat per la decisió del Grup Planeta de traslladar la seva seu social justament a Madrid arran de la comparaixença de Carles Puigdemont dimarts passat. Una decisió que no va sorprendre ningú. Ara bé, si l’any passat van assistir-hi Soraya Sáenz de Santamaría o el Rei d’Espanya, enguany la màxima representació han estat Ana Pastor i Enric Millo. En comptes de Puigdemont, el membre del govern català que hi ha pres part ha estat el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila. El conseller de Cultura, Lluís Puig, era al Festival de Poesia de Sant Cugat.

Podríem buscar paral·lelismes obvis entre la literatura i la política a propòsit del Graal i una història d’intriga ambientada a la capital de l’Estat espanyol (qui no ha pensat en L’últim sopar?), però de moment cedirem tot el merescut protagonisme a Javier Sierra, l’obra del qual ha estat valorada per un jurat format per Alberto Blecua, Carmen Posadas, Fernando G. Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Etiquetes: