Un pressupost europeu per a la cultura

6.02.2017

El gener ens ha deixat amb més que bones notícies pel sector cultural. El tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha anunciat aquesta setmana que el 5% del pressupost municipal es destinarà a l’àrea de cultura aquest any 2017. Aquesta nova xifra, que arriba enguany als 132 milions d’euros, suposa un augment de l’11% respecte del 2016 i es tracta “d’una pujada significativa i històrica i una excel·lent notícia per a la creació, per als públics i per a la qualitat de l’oferta cultural del país”.

L’Institut de Cultura de Barcelona | Fotografia: Institut de Cultura

El nou 5% situa a Barcelona més a prop dels estàndards europeus en el terreny de les aportacions públiques a la cultura i confirma l’evident i decidida aposta del Govern municipal per un sector que, massa sovint, ha estat relegat a un segon pla.

Evidentment, amb els nous pressupostos arriben també nous projectes i objectius. Durant aquest  nou any, l’Institut de Cultura advoca per la creació d’un programa de difusió cultural i promoció dels ensenyaments artístics als barris barcelonins, la posada en marxa de programes de suport als sectors audiovisual, editorial i literari, així com la creació de noves normatives de subvenció, l’elaboració d’un pla general de museus i la modernització de la xarxa de Biblioteques i la seva adaptació a la ja instaurada realitat digital, entre moltes d’altres propostes.

Pel que fa als renovats propòsits, l’Institut vol fer de les seves accions el mitjà per a respondre adequadament a les necessitats d’un patrimoni que, per la seva qualitat i quantitat, es torna molt exigent. Així mateix, cerca donar resposta als reptes de reequilibri territorial, contribuir a la consolidació dels sectors culturals de Barcelona i del talent jove i emergent, consolidar els programes de divulgació cultural, iniciar una política basada en la recerca, la innovació i el desenvolupament i, finalment, assumir una corresponsabilitat amb els grans equipaments culturals nacionals.

A l’augment del pressupost destinat a la cultura l’acompanya una necessària nova perspectiva de futur que qualla amb la idea que “la cultura a la ciutat forma part dels nostres trets identitaris, ja que té un paper de cohesió social important”, diu Collboni: “Si es vol elevar el to d’allò que es fa en matèria de cultura a la ciutat, el pressupost ha d’anar en consonància amb aquest objectiu”. I tot apunta que així serà.