Jaume Ayats, nou director del Museu de la Música de Barcelona

18.09.2012

El musicòleg Jaume Ayats i Abeyà serà nomenat en els propers dies director del Museu de la Música de Barcelona. També dirigirà el Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català. Ayats és un investigador sorprenent. Ens ha descobert, entre altres coses, que l’himne d’Els Segadors era en origen una cançó eròtica. Ho explica en un llibre publicat a L’Avenç i també en aquest video.

 

 

Jaume Ayats, durant la presentació del llibre "Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional" (L'Avenç, 2011) el 26 d'octubre de 2011 al Palau de la Música Catalana.

 

Jaume Ayats i Abeyà (Vic, 1960) és músic i professor d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Història de l’Art (especialitat de musicologia) per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i professor de violí pel Conservatori Superior Municipal de Música Barcelona. També ha realitzat estudis d’etnomusicologia a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Ha escrit la seva tesi doctoral sobre l’expressió sonora de les multituds en el món urbà europeu i ha investigat la música oral catalana amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona. Ha treballat com a instrumentista d’orquestra (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i Orquestra Simfònica del Vallès). En els darrers anys ha publicat Els Segadors, de cançó eròtica a himne nacional  (L’Avenç, 2011), Cantar a la fàbrica, cantar al coro. Els cors obrers a la conca mitjana del Ter (Eumo, 2008), i Córrer la sardana: balls, joves i conflictes (Rafael Dalmau Editor, 2006). Ha comissariat l’exposició Veus de la Mediterrània, i és autor amb Joaquim Rabaseda del documental Veus i sons de la Mediterrània. Dirigeix projectes de recerca dins del grup d’investigació “Les músiques en les societats contemporànies” (MUSC) de la UAB i col·labora en cursos de l’ESMUC. També canta amb el grup La Nova Euterpe. Ayats ha estat guardonat aquest 2012 amb el Premi Nacional de Cultura Popular.