Dol mundial per James Gandolfini, Tony Soprano

20.06.2013

James Gandolfini, més conegut per la majoria de telespectadors per Tony Soprano, va morir ahir dimecres a l’edat de 51 anys, segons informa The New York Times. Gandolfini es va fer famós gràcies a la sèrie The Sopranos, en què ell encarnava la figura d’un mafiós modern de Nova Jersey, rei del crim, implacable amb els que li feine nosa i alhora amb una rica vida interior (anava al psicoanalista). David Chase, el guionista i productor de The Sopranos, va concentrar en aquest magnífic personatge un còctel únic en què barrejava dos ingredients potents d el’imaginari americà: la màfia i la psicoanàlisi, la violència i l’humor.

 

Taula reservada avui en senyal de dol a la Holsten Ice Cream Shop de Nova Jersey, on es va filmar la darrera escena de The Sopranos | Foto Metro

 

David Remnick ret homenatge a l’actor des de les pàgines de The New Yorker: “L’èxit li va arribar a una edat realtivament tardana, a Gandolfini -si més no per a un actor (si hagués estat jutge, cirurgià o catedràtic hauria estat tota una altra cosa). Amb 37 anys, Gandolfini es va presentar al càsting de The Sopranos convençut que no li donarien el paper. Feia uns quants quilos de mes, i uns ulls tristos, i no havia fet pràcticament res al món del cinema. ‘Em pensava que agafarien un paio guapo, no el George Clooney, però un Clooney italià, i avall’, havia confessat alguna vegada. Gandolfini va debutar com a Tony Soprano el gener del 1999, i va acabar el juny del 2007, després de vuitanta-sis episodis, de manera desconcertant”, recorda Remnick. “De cop la pantalla es va fondre fins a fer-se negre i ens vam quedar mirant la tele sense saber del cert si Tony Soprano encara estava sopant amb la seva família o si l’havia perforat algun sicari.”

Segons informa Metro, avui el restaurant on es va filmar l’escena final de la sèrie, la Holsten’s ice cream shop de New Jersey, ha fet un homenatge a l’actor col·locant el rètol de taula reservada al lloc on els Sopranos van celebrar el seu últim sopar, com a senyal de respecte per l’actor.

“Gandolfini va agafar protagonisme massa tard i s’ha mort massa d’hora”, escriu Jordi Puntí a El Periódico. “El recordarem sobretot com a Tony, encara que la seva aparició breu en altres pel·lícules era tot un festival: penso, per exemple, en els deu minuts memorables que tenia a Killing them softly, com a assassí a sou decadent, i que enlairaven el film”.

“Sóc un entusiasta de Los Soprano: per a mi és la millor sèrie de televisió de tots els temps, a la banda alta de les millors pel·lícules”, ens explica Enric Gomà, guionista. “Me n’he vist els 86 capítols (només un em va semblar dolent, com el capítol de la mosca de Breaking Bad que tothom et recomana que et saltis) i estic sospesant tornar-la a veure. M’entusiasma la barreja de crim i vida quotidiana d’una família de la classe mitjana, psicologia i brutalitat, humor i poesia. Molt ben escrita (uns diàlegs excepcionals), molt ben rodada i molt ben interpretada. Gandolfini estava molt bé perquè el personatge era rodó”.

Jordi Puntí coincideix amb Gomà: “Més enllà de la còrpora sòlida i el caminar pesat, el seu repertori de recursos estava ple de subtileses que donaven una ànima al monstre. Ningú respirava com Tony Soprano, per exemple, amb aquella congestió nasal que espesseïa l’aire al seu voltant. Els ulls melancòlics, o a vegades perduts, li donaven un contrapunt humà, de complexitat, sobretot durant les discussions amb la Carmela, i quan seia davant la doctora Melfi passava de l’assassí turmentat al nen ingenu en un parpelleig. Recordo la sensació d’alleujament quan somreia, amb una mirada franca, enmig d’una escena tensa: llavors, en aquells moments, ens tenia a tots ballant al palmell de la mà”, diu Puntí.

La mort de Gandolfini va ser confirmada ahir per HBO. L’actor era de viatge a Roma, on passava uns dies de vacances abans d’anar al Festival de Cinema de Taormina. D’entrada no es va anunciar el motiu de la mort, però fonts d’HBO van dir més tard que Gandolfini havia mort probablement d’un atac de cor.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris