Instruccions de vot per al català devot

19.05.2014

Aprofitant l’avinentesa de les europees, el TERMCAT publica Terminologia electoral bàsica, un manual que potser no us ajudarà a decidir el vot, però sí a aclarir algun dubte de lèxic. Sabeu quin és el terme que encapçala aquest vocabulari electoral? No és cap maniobra tendenciosa sinó estricta observança de l’ordre alfabètic. Ho haureu de descobrir per vosaltres mateixos, però alerta perquè pot induir a l’abstenció.  

Vinyeta d'Adam Fabra Ruiz

Des de fa un bon grapat de dies, les nostres televisions s’han emplenat d’anuncis electorals i de polítics que ens prometen de tot i més. És un fet: s’acosten les eleccions europees. Ja teniu clar qui votareu? Triar sempre és complicat. El procediment electoral, a més, és llarg, feixuc i, molt sovint, complex d’entendre. Per aclarir alguns conceptes, el TERMCAT ha elaborat un diccionari de Terminologia electoral bàsica, en col·laboració amb el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Llengua Espanyola de la Direcció General de Traducció de la Comissió Europea. Com s’explica a la Presentació del recull, vol ser una eina pràctica i de referència pensada, especialment, per als àmbits acadèmics i de divulgació.

L’elaboració d’aquest diccionari s’emmarca dins un dels àmbits de la planificació lingüística: la normalització de termes d’àmbits especialitzats que no pertanyen al lèxic comú. Amb la col·laboració d’especialistes en la matèria, s’han discutit, en una sessió de normalització, aquells termes que presenten algunes dificultats conceptuals o de tipus denominatiu. En aquest recull, han participat, a banda del grup de recerca terminològica del TERMCAT, un consell assessor format per Jordi Barrat Esteve, de la Subdirecció General de Relacions Institucionals i de Foment de la Qualitat Democràtica, Enric Ocaña Rodríguez, de l’Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars, Agustí Bosch, de la UdG, Jordi Muñoz i Eva Anduiza, de la UAB, i Josep Maria Vallès, catedràtic emèrit de la UAB, entre altres.

Podeu accedir al diccionari a través d’aquest enllaç. Allà trobareu una petita Presentació i el Diccionari, a la pestanya Consulta de termes, on els termes estan ordenats alfabèticament. A cada entrada, la definició del mot està acompanyada de la traducció corresponent al castellà, francès i anglès, i d’un contextualitzador, que permet situar en un àmbit concret cada entrada. Algunes entrades disposen també d’una nota aclaridora, com es troba, per exemple, a llindar legal.

Circumscripció uninominal, delimitació, elegible, magnitud de la circumscripció, urna, vot transferible, etc., són alguns dels termes que es poden trobar definits en aquest vocabulari. Sabeu de què parlem quan ens referim a l’Administració electoral? Què és un balotatge? Quines diferències hi ha entre un vot accessible, un vot a candidatura i un vot de barreja? I entre el sistema majoritari, el sistema paral·lel, el sistema proporcional, el sistema proporcional personalitzat i el sistema mixt? Aquesta és una mostra del centenar de termes que s’apleguen en aquest recull de terminologia electoral. Alguns d’aquests formen part de sistemes electorals aliens al nostre, com, per exemple, l’acrònim gerrymandering. I sabeu quin és el terme que encapçala aquest vocabulari electoral del TERMCAT? No és cap maniobra tendenciosa sinó estricta observança de l’ordre alfabètic. Ho haureu de descobrir per vosaltres mateixos, però alerta perquè pot induir a l’abstenció.

Us podeu descarregar la Terminologia electoral bàsica  a través d’aquest enllaç