J.K. Rowling, disponible

14.04.2012

Ja fa cinc anys que la cèlebre escriptora britànica J.K. Rowling no publica cap llibre. La seva darrera novel·la, Harry Potter i les Relíquies de la Mort sortia a la venda el 21 de juliol de 2007, però ara que ja s’ha estrenat la darrera pel·lícula de la saga i la febre Harry Potter gairebé s’ha esvaït, Rowling ha decidit tornar a produir una nova obra literària, aquesta vegada per adults: The Casual Vacancy.
El futur literari de J.K. Rowling ha estat en boca de molts des que va enllestir la saga de Harry Potter i durant aquests cinc anys d’inactivitat s’han arribat a sentir coses molt diverses: alguns afirmaven que l’escriptora continuaria inventant històries ambientades en el màgic món de Hogwarts, tot i que utilitzaria personatges diferents als que ja coneixem; altres anunciaven que Rowling continuaria publicant, però sota pseudònim, per tal de no embrutar la reputació que s’ha forjat al llarg de tot aquest temps, que li ha fet guanyar un petit lloc a la història de la literatura; un reconeixement ben merescut tenint en compte que ha aconseguit que milions de nens, joves i adults se submergissin en les seves històries, despertant, de ben segur, el gust per la lectura de molts d’ells.
Tots aquests rumors, però, han estat totalment desmentits quan l’editorial Little, Brown & Co, que ha arrabassat els drets del llibre a l’editorial Bloomsbury, va anunciar ahir que el proper 27 de setembre sortirà a la venda The Casual Vacancy, el nou llibre de Rowling, de 480 pàgines, que es podrà trobar al mercat en format de tapa dura, en format de butxaca, en format digital i, fins i tot, en forma d’audiollibre.
Amb aquesta novel·la, doncs, l’escriptora anglesa posarà un punt i a part a la fantasia, que no a la ficció, ja que la història del seu nou volum també passarà a un indret imaginari, un petit poblet anomenat Pagford. La trama també serà totalment diferent a les que ha escrit fins ara, ja que aquesta vegada girarà al voltant de la política i el misteri.
El volum comença amb la mort d’un dels regidors de l’ajuntament, Barry Fairweather, i narra el malestar que generarà el procés d’elecció de la persona idònia per ocupar la vacant ja que, tot i que el poble sembli una vil·la idíl·lica, segons Rowling, tothom que hi viu està en guerra amb algú: “els rics amb els pobres, els adolescents amb els seus pares, les dones amb el marits i els professors amb els alumnes, per exemple”, va explicar l’escriptora. Tal com ha avançat l’editorial, el llibre, escrit amb grans dosis d’humor negre, “incitarà a pensar i estarà plena de sorpreses”.


Si resulta que The Casual Vacancy és una novel·la de qualitat, i tenint en compte que sembla força diferent a les seves predecessores, es demostrarà que Rowling no és una escriptora encasellada en un únic gènere, com se li ha retret des que va començar a tenir èxit literari. J.K. Rowling no ha volgut cedir la publicació de The Casual Vacancy als editors que havien publicat la sèrie Harry Potter arreu del món. Ha volgut remarcar així que amb aquesta novel·la obria una nova etapa, de manera que ha obert el pastís a tothom qui volgués plantar oferta sobre la taula. S’han disparat les subhastes. És divertit que el terme vacancy, en anglès, significa ‘vacant’ i ens remet al fet que una cosa justament està ‘disponible’. J.K. Rowling està, doncs, alliberada, disponible. Però no pas per casualitat. A l’estat espanyol ha desfermat una pugna entre gegants editorials, que s’han postulat per adquirir d’una sola tacada drets castellans i catalans. Planeta i Grup 62 són un dels ferms candidats, però també hi concorren altres grans grups editorials, des de Random House fins a Santillana. J.K. Rowling busca editor. Tot s’hi val. Guanyarà el millor postor?

Adria’s News