IX Premis Zirkòlika per reivindicar el circ

2.12.2018

L’any 1768 va sorgir el circ modern de la mà del genet Philip Astley. Dos-cents cinquanta anys després, aquesta disciplina ha crescut fins a mantenir-se viva en la nostra societat i segueix reivindicant el seu paper dins el món de la cultura. És per això, que la revista Zirkòlika porta a terme els Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, que funcionen com a eina per donar impuls i visibilitat a les companyies que dia rere dia tracen amb sensibilitat, dedicació i esforç un somriure als seus espectadors.

Nit del Circ 2017. – Foto: Zirkòlika

En aquesta novena edició dels Premis Zirkòlika de Circ hi ha un total de 23 projectes nominats, entre els quals Mur de (Cia)3, Rojo de Cía. Mireia Miracle o Cartoon Toylette de Niño Retrete. Els guanyadors es coneixeran el pròxim 19 de desembre en una Nit del Circ que, per primer cop, es durà a terme al Born CCM. La gala estarà conduïda per l’actor Ton Muntaner. Muntaner no només serà l’encarregat de comunicar els premiats, sinó que també haurà de dinamitzar els espectacles que s’oferiran durant la nit. La Nit del Circ que, a més, es podrà gaudir des de casa a través de la Xarxa d’àrea local en prime time, serà l’encarregada d’encetar la programació del cicle de circs de Nadal.

Enguany, s’han ampliat les categories dels premis. Les novetats són el Premi a la millor trajectòria i s’ha recuperat el Premi al millor espectacle de pallassos. En total, s’atorgaran 11 guardons, ja que s’han separat les categories de Millor espectacle de circ de Sala i Millor espectacle de circ de Carpa, que fins ara, eren una sola categoria. A més, es durà a terme els Premis votació, que segons explica Vicent Llorca, director de la revista Zirkòlika “la votació és oberta a professionals, periodistes culturals i aficionats del circ. El formulari de votacions es pot trobar a la web.”

No obstant això, en la Nit del Circ 2018 es lliurarà un dels premis més importants, el V Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ que atorga la Fundació d’antigues caixes catalanes i BBVA CX. La companyia premiada rebrà una remuneració de 20.000 euros i podrà gaudir d’una gira durant el 2019 per tot el territori català. Susanna Llombart, directora del CBC al BBVA comenta que “que treballen per un objectiu comú: difondre cultura arreu del territori.” Les companyies nominades per guanyar aquest premi, són: Flou Papagayo de Mumusic Circus, Balada de Tardor de Teatro nelle Foglie, Josafat de Cia Passabarret i Mur de (Cia)3.

 

UNDER, històries sota terra

UNDER és un espectacle coproduït per Zirkòlika, El Born CCM i UnderCia i que es presentarà a la Nit del Circ. A més, es podrà veure els dies 21 i 22 i del 27 al 30 de desembre. Emiliano Sánchez n’és el director i explica que “artísticament, es desenvolupa en un metro que recórrer diverses ciutats d’Europa.” En definitiva, l’espectacle és ple d’imaginació, fantasia i màgia i es produeix  entre sis ciutats Europees: Barcelona, París, Lisboa, Nàpols, Estocolm i Munic. Se situa en un ambient nadalenc, on el protagonista, que haurà de treballar durant la nit de Cap d’any al metro, decideix posar-hi emoció i enmig de la seva imaginació, viatge a totes aquestes ciutats per endinsar-se en aquesta nit tan especial i tan diferent en cada una de les destinacions. Segons Sánchez està molt agraït al Born CCM i a Zirkòlika, ja que “tenia la idea en un calaix des de feia temps. Però no ha sigut fins ara, que he tingut la sort de trobar col·laboracions perquè això es materialitzi.”

És la primera vegada que Zirkòlika col·labora amb el Born CCM, així com la primera vegada que la Nit del Circ es realitza en el centre de memòria i cultura. La directora del Born CCM, Montserrat Iniesta explica que “té tot el sentit associar-se amb Zirkòlika i fer junts una programació perquè el nostre objectiu és reivindicar la cultura i la memòria.”