Ivan Mercadé, la veu del guionista

25.07.2018

«El més important és escriure des de dins, en comptes de fer una projecció del que tu has vist», diu Ivan Mercadé, cap de guionistes d’Arca Audiovisual, una productora creada pel grup Filmax. Ell, juntament amb Pau Freixas, són els artífexs de les sèries tan conegudes com «Polseres vermelles», «Cites», «Sé quién eres», guanyadora d’un premi Ondas, i «Benvinguts a la família».

Ivan Mercadé és cap de guionistes d’Arca Audiovisual.

Quan Mercadé va començar la universitat, sorprenentment es va apuntar a estudiar enginyeria industrial. No va trigar gaire a adonar-se que el que a ell li agradava era el cinema i l’escriptura. Va ser en aquesta «crisi existencial» quan va decidir posar-se a estudiar comunicació i audiovisual, i fer de la seva passió, la seva professió.

Va començar a treballar analitzant guions a la productora Massa d’Or, i com a guionista es va estrenar amb la sèrie de TV3 «Àngels i sants», per mitjà de la qual va conèixer en Pau Freixas, coneixença que va marcar un punt d’inflexió en la seva carrera.

Per a l’Ivan, ser guionista vol dir que has d’intentar «que les coses surtin de les entranyes, perquè el que expliques ha de tenir veritat». El que no funciona és quan reprodueixes el que veus a fora, tot i que «t’ha de servir com a referent, però has de buscar en el teu interior i arribarà un dia que sentiràs que estàs escrivint des de dins».

A més, creu que el treball en equip és molt important, «és un viatge col·lectiu tan apassionant que les discussions entre ells, indefugiblement, afloren», comenta Gabi Stanislavsky, l’autora de l’article. Deu ser per això que té aquesta veu afònica…

La feina del guionista implica treballar «amb un material molt sensible —les emocions humanes—, i això fa que moltes vegades la dimensió professional i la vida personal es confonguin.»

En definitiva, la veu de l’Ivan, encara que sigui afònica, «és una veu poderosa, peça clau de l’engranatge audiovisual que defineix, en gran mesura, l’èxit de les propostes televisives que genera».

Llegeix l’article sencer de Gabi Stanislavsky al número de juliol-agost de «Serra d’Or», en paper o en digital!