Iter Lvminis, treballs i plaers d’amor

8.07.2015

Lídia Pujol i el “País Petit” han presentat ‘Iter Luminis. Treballs i plaers d’amor’, un espectacle poètico-musical que vincula el llegat arquitectònic patrimonial de Catalunya amb les persones que el comparteixen, reflexiona sobre l’ésser humà, l’horitzó del país i del món. Pujol ha manifestat “la voluntat de viure l’art, la cultura, l’espiritualitat i l’emoció com a eines fonamentals en la construcció de la nova sensibilitat social”.

Lídia Pujol, a Sant Pau del Camp, en un moment de la funció d'Iter Luminis | ©Marc Javierre-Kohan

Lídia Pujol, a Sant Pau del Camp, a Barcelona, en un moment de la funció d’Iter Luminis | ©Marc Javierre-Kohan

Iter Luminis. Treballs i plaers d’amor és una gira de concerts impulsada per Lídia Pujol amb l’objectiu de conèixer Catalunya i establir un contacte emocional amb el territori. Aquesta gira oferirà espectacles amb la singularitat de què els escenaris són quinze monestirs, esglésies, convents, santuaris i altres llocs emblemàtics del país que formen part del llegat arquitectònic patrimonial de Catalunya.

Pujol ha comptat amb l’ajuda d’un exèrcit de col·laboradors, dinamitzadors de patrimoni i productors locals a l’hora de concebre un esdeveniment on la música i la poesia comparteixen protagonisme. Pujol ha dit que la música és l’aliment de l’amor i ha procurat “crear un esdeveniment on reivindicar els espais de trobada i comunicació com a llocs privilegiats per sentir, reflexionar, conèixer i construir arrels”.

Enguany, aprofitant que és el 500è aniversari del naixement de Teresa de Jesús i el 700è de la mort de Ramon Llull, les peces que es presentaran giren al voltant d’aquestes dues figures de la mística occidental. Els concerts reuneixen obres de diferents etapes històriques, estils i prosa a l’abast del públic el procés d’humanització de l’ésser humà. Segons Pujol, “aquest és un camí d’amor, no és només un plaer, és també un treball, un acte de voluntat i un compromís. ‘Iter Luminis’ serveix per revaloritzar d’alguna manera aquells qui treballem amb la cultura, perquè la cultura s’ha de posar en valor i nosaltres també ens hem de saber valorar més”.

La Torre de Vallferosa, un far al centre de Catalunya

Un lloc especial en la gira serà la Torre de Vallferosa, al municipi de Torà, comarca de la Segarra, el dissabte 1 d’agost a les 21h. Vallferosa és una torre del segle VIII de característiques úniques a Catalunya i Europa. Emplaçada al límit de la Marca Hispànica, entre la Segarra i el Solsonès, té 33 metres d’alçada, està molt ben conservada i s’aixeca en un indret de gran interès històric, poc conegut. La seva excel·lència arquitectònica, al centre de Catalunya, pot esdevenir un pol d’atracció com a símbol col·lectiu. Recuperar i divulgar el coneixement de Vallferosa com a espai de confluència i d’identitat territorial és un dels objectius que envolten el projecte ‘Iter Luminis’.

En el concert del dia 1 d’agost, diverses corals del territori i l’esbart manresà s’uniran sota el nom de El Cor de Vallferosa per acompanyar l’actuació. Representants i col·laboradors dels diferents indrets de la gira, es trobaran amb el públic per compartir una nit d’estiu memorable.

La Torre de Vallferosa | Foto de Clara Roca

La Torre de Vallferosa | Foto de Clara Roca

“Iter Luminis” va començar el 27 de març i s’estendrà fins el 21 de novembre. La propera actuació serà a la Torre de Vallferosa al municipi de Torà el dissabte 1 d’agost a les 21h. Aquest concert comptarà amb la implicació de dues corals del territori i l’esbart manresà que s’uniran sota el nom El Cor de Vallferosa, juntament amb el cor hi haurà la veu de Mohamed Ayoub i el violí de Mohamed Soulimane de l’Orquestra Àrab de Barcelona.

Calendari de la gira:

1 d’agost. La Torre de Vallferosa (Segarra)
8 d’agost. Església de Santa Maria de Gràcia de La Granadella (Garrigues)
15 d’agost. Església de Santa Maria de Rocafort (Bages)
5 de setembre. Col·legiata de Sant Pere de Ponts (Noguera)
13 de setembre. La Seu Vella de Lleida (Segrià)
16 d’octubre. Convent de Sant Domènec de Girona (Gironès)
31 d’octubre. Monestir de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)
7 de novembre. Església de Sant Ponç de Corbera (Baix Llobregat)
21 de novembre. Basílica de Santa Maria del Pi (Barcelonès)

Per més informació podeu consultar la pàgina web oficial.