Isabelle Faust i Bernstein, a les Nits de Clàssica de Girona

18.06.2018

El proper 30 de juny arrenquen les Nits de Clàssica a Girona, amb una atractiva programació que aplega grans noms i totes les èpoques i, a més, estableix un diàleg amb el patrimoni. Faust, Melnikov, Christophe Rousset i De la Rubia encapçalen el cicle, que es clourà el 29 de juliol.

Faust i Melnikov

Un total de 12 concerts conformen la programació de les Nits de Clàssica a Girona, un festival que agermana música i patrimoni, ocupant espais com l’Auditori de Girona, la Catedral i el seu Claustre, el Museu d’Art, el Monestir de sant Daniel, o Sant Pere de Galligants. El Barri Vell s’omplirà de música en una edició dedicada especialment a Leonard Bernstein, però també a Claude Debussy –en ocasió del centenari de la seva mort- i Françoise Couperin –en els 350 anys del seu naixement.

L’atractiu més important del cicle és la culminació de la integral de sonates de Mozart que interpretarà la violinista Isabelle Faust, artista resident. Ho farà el 30 de juny i l’1 de juliol amb el reconegut pianista Alexander Melnikov en dues sessions al Museu d’Art. De les 36 sonates per a violí i piano de Mozart, el duo n’interpreta les de maduresa, continuant amb l’experiència que van iniciar l’any passat i rematant-la amb dos concerts més. Però la violinista també mostrarà el seu talent al costat d’artistes com Anne Katharina Schreiber en el concert “Faust&Friends” (dijous 12 de juliol), en el marc d’una gira que els durà al Festival de Salzburg i que estableix un fructífer diàleg entre Franz Schubert i Anton Webern.

Però les Nits de Clàssica presenten molts més al·licients. El pianista rus Alexei Lubimov oferirà, dimecres 4 de juliol, un concert a cavall entre el Romanticisme de Chopin i l’Impressionisme de Debussy, encara que el que va aportar prestigi al mestre de Radu Lupu van ser les interpretacions de Ives, Schönberg, Cage, Boulez o Stockhausen.

El quadern d’Anna Magdalena Bach centra el concert del dia 6 de juliol. Gràcies a l’organista Juan de la Rubia, i a una de les sopranos més aclamades per la bellesa i puresa de la seva veu, Carolyn Sampson, ens endinsarem en aquest interessant àlbum de la música domèstica del segle XVIII i dels gustos de la família Bach. I, continuant amb el Barroc, dilluns 9 de juliol Les Talens Lyriques & Christophe Rousset oferiran una integral de Charpentier i Couperin.

Dimarts 17 de juliol, Kian Soltani, violoncel, i Aaron Pilsan, piano, tocaran Bach, Brahms, Vali i Piazzola, un tast de cada època per aquells que gaudeixen amb l’eclecticisme i es deixen seduir per diferents textures i sonoritats. Per la seva banda, diumenge 22, el baríton Stéphane Degout, i el pianista Alain Planès canviaran de registre i ens oferiran una soirée de perfums francesos en què podrem escoltar les sensibles melodies de Poulenc, algunes de les cançons de Debussy (en el centenari de la seva mort) i el desacomplexat tríptic que Ravel va dedicar al nostre don Quixot. I, acabant amb l’itinerari internacional, Nits de Clàssica rep el debut a Catalunya del jove contratenor Jakub Józef Orlinski, que ens retornarà, diumenge 29, al Barroc de Händel, Cavalli i Purcell.

 

Talent català

 

La JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) arriba diumenge 8 amb un repertori realment atractiu, amb Bernstein i Mahler. Estrenada a Budapest l’any 1889, “Tità” és una obra de gran ambició i proporcions. En aquesta simfonia, Mahler va voler expressar emocions relacionades amb la impressió de la natura així com algun contingut autobiogràfic. La JONC, en la seva gira d’estiu, ens mostrarà els enigmes d’una de les obres més fascinants de tot el repertori universal. En el seu particular homenatge a Leonard Bernstein, l’orquestra interpretarà una selecció del seu Divertimento, una obra escrita per celebrar el centenari de la Simfònica de Boston.

Qui se suma a l’homenatge a Bernstein és la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, que oferirà l’Obertura de Candide, a banda d’un concert per a flauta de Mozart on podrem escoltar el jove Jaume Castells com a solista i la primera simfonia de Brahms, tot, sota la direcció de Lucas Macías, oboè de l’Orchestra Mozart de Claudio Abbado.

Per la seva banda, Música Reservata de Barcelona, amb la seva transparència i puresa, ens oferirà, dimecres 11 juliol, un recorregut per l’obra de Josquin Desprez, retornant al Barroc més pur. Però aquesta formació no ens deixa de sorprendre i introduiran al seu repertori una obra del jove compositor reusenc Joan Magrané. En l’edició d’enguany s’inicia l’estrena d’una nova obra musical per fascicles que, durant tres anys consecutius, el compositor ha anat lliurant de la seva nova Missa a sis veus, composició encàrrec del festival. Magrané fa servir diferents fonts poètiques i artístiques, des d’Ausiàs March fins a Miquel Barceló, sempre fascinat per la veu i mostra els lligams entre la seva música i la de Desprez, Lassus i Monteverdi.

D’aquesta manera, el festival mostra el compromís envers la música antiga i contemporània, revisitant obres fonamentals del repertori, des del Renaixement fins a l’actualitat i oferint estrenes de creadors actuals i el compromís amb el talent i intèrprets de casa nostra a través del suport al cicle Notes al Parc, assumint la direcció artística dels concerts de clàssica.

I, seguint la línia de cada any, la imatge del cartell s’encarrega a un artista contemporani. Enguany el signa l’artista novaiorquesa Karine Laval, que ha cedit la seva imatge Heterotopia 65 especialment per a la nova edició de Nits de Clàssica, sota la direcció artística de Víctor García de Gomar.