Iphone versus Archives

6.07.2017

Escoltant la ràdio he sentit que parlaven del nou anunci d’Iphone7 estrenat mundialment el passat 21 de juny. Aquesta vegada és notícia perquè els protagonistes són una parella catalana, la Paula Vives i en Jofre Borràs, i hi apareixen amb els seus dos fills. Amb ganes de veure el nou anunci d’Apple i per la curiositat de veure com fan aparèixer aquests dos joves actors, he buscat l’anunci a youtube.

Captura d’imatge de l’anunci

Quina ha estat la sorpresa? El títol de l’anunci és: The Archives. Evidentment, com a arxivera-gestora de documents, això ja m’ha fet somriure.

Aquesta vegada Apple presenta la nova funcionalitat de l’Iphone7 sota el nom Memories. A partir de les fotografies i vídeos guardats al mòbil, la nova aplicació et selecciona unes imatges i et preparar uns “àlbums” que et presenta en format “vídeo”, amb l’objectiu de poder visualitzar “els teus records”. Per aprendre aquesta nova funció també s’han gravat uns tutorials amb el pas a pas per conèixer bé com desenvolupar l’aplicació. Evidentment, la cosa no està feta amb un pim-pam, aquí hi juguen els algoritmes i tota la tecnologia que empra Apple.

Però en relació amb l’anunci, The Archives ens endinsa en un viatge a l’interior d’un Iphone7 i hi podem veure com és tot el muntatge previ a la pel·lícula que visualitzarà la protagonista de l’anunci. Sí, les interioritats de l’Iphone7 són vistes, de manera molt romàntica, com un arxiu. I no un arxiu digital, que és el que hauríem d’entendre avui dia, sinó la idea d’un arxiu com un edifici amb grans espais, poca il·luminació, solitari, amb prestatges alts i plens de documents, piles de llaunes amb cintes de cel·luloide, arxivadors amb llargs armaris plens de papers i fotografies, àlbums de cartró… En definitiva, un escenari tal com han estereotipat, també, moltes pel·lícules.

Utilitzar la metàfora de l’arxiu com un espai antic on es conserven els records i per tant, des d’on els pots recuperar; no és una mal idea, però sí curiosa, tenint en compte que estem vivint en l’era digital i justament l’Iphone7 el que et permet és fer gravacions i fotografies 100% electròniques. Però és clar, com t’ho fas per donar a entendre on es troba tota aquesta informació que no deixa de ser un codi binari? De ben segur que els publicistes sabrien trobar la manera, però llavors l’anunci perdria la seva emotivitat, i en aquest cas considero que la seva decisió ha estat un encert.

Justament els documents que estan presents en l’anunci són fotografies i vídeos. I deixeu-me explicar-vos que, a dia d’avui, cap arxiu que conserva aquests suports tan delicats ho fa amuntegant-los en piles o prestatges. Precisament per la delicadesa i vulnerabilitat d’aquests suports calen unes instal·lacions adequades amb una temperatura gairebé constant i amb unes condicions de neteja excel·lents. També cal destacar que molts d’aquests documents (fotografies, vídeos, àudios) ja no es consulten en el seu suport original perquè els arxius han fet una forta inversió en digitalització. Són documents molt fràgils i els canvis de temperatura, els contrastos de llum, el maquinari per visualitzar-los (en el cas del vídeos, cassetes, pel·lícules…) i la manipulació per part de les persones pot fer que aquests documents es malmetin. Per tant, com que un dels principals objectius dels arxius és la preservació i la difusió s’ha fet una gran tasca per conservar aquests suports i s’han acabat digitalitzant. D’aquesta manera podem dir que a banda d’armaris adequats, en els arxius també tenim servidors que contenen, en zeros i uns, aquesta documentació.

Dipòsit D01 climatitzat de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell. (AHS.2017)

Un altre aspecte que m’ha fet sortir la vena arxivera ha estat que anomenin la nova funcionalitat Memories. Les fotografies emmagatzemades són els records que ens permeten accedir a la nostra memòria i recordar moments especials que hem viscut. Però, qui ens assegura que aquestes imatges electròniques les podrem veure d’aquí a 50 anys? L’era digital ens aporta moltes facilitats en el moment de captar imatges, però de la mateixa manera que unes línies més amunt us explicava que tots els suports, en paper, en cel·luloide o altres, necessiten una preservació per la seva conservació i per tant la seva recuperació, el mateix passa amb els formats digitals. Quantes fotos s’han perdut perquè un dispositiu mòbil s’ha trencat o simplement l’hem canviat per un de nou? Quina qualitat d’imatge estem guardant? Qui ens dona garantia que les plataformes que utilitzem per abocar les imatges que generem i rebem al cloud no seran eliminades?

Això en l’àmbit individual o familiar és relatiu, perquè tot dependrà del valor que cadascú doni als seus records i prendrà les mesures que trobi més adients per no perdre aquestes imatges: còpies de seguretat, canvis de format, impressions en paper, etc. Està molt bé generar records amb les eines que tenim avui dia. Però si aquests records volem que perdurin amb els anys, hem de pensar com els conservarem, electrònicament, és clar.

En l’àmbit social, hi ha moltes institucions que estan captant actes oficials amb dispositius mòbils. Quan aquestes imatges electròniques ens arriben a l’arxiu hem de poder donar les mateixes garanties que amb les imatges en suport paper o físic, i per tant el seu tractament ha de continuar sent exhaustiu i ha de garantir que aquesta informació serà recuperable al llarg dels anys (sense posar un límit).

Està clar que la tecnologia millora a marxes forçades i és possible que moltes de les mancances actuals quedin resoltes molt aviat, per exemple, la qualitat de la imatge.  D’altres les hem de continuar treballant.

Tot i així, retornant a l’anunci, està clar que si hem de pensar on guardem els nostres records sempre seran en calaixos, prestatges (potser amb una mica de pols), àlbums amb caràtules antigues i vídeos o cintes de casset, perquè pensar en una sala freda amb un servidor, potser ens fa perdre l’encant. Almenys a nosaltres. Vés a saber com s’imaginen on estan guardats els seus records, d’aquí uns anys, la millennial generation.

Etiquetes: