Interfícies al Santa Mònica: la cultura del treball en xarxa no s’atura

28.12.2016

La setmana passada es va presentar la programació de l’Arts Santa Mònica per al 2017, heterogènia i exhaustiva, amb sorpreses, exposicions i activitats de tota mena. I amb un projecte de mediació que torna a treure el cap en l’àmbit de la formació: Interfícies, un programa transversal de cultura, educació i ciutadania coordinat conjuntament per Idensitat, Sinapsis i Transductores, pensat per impulsar la transversalitat entre l’art i la societat mitjançant el treball en comú entre les institucions i la comunitat.

Colbacat – Interfícies. Projecte: Entre el lloc i l’espai. Alumnes del Grau d’Educació Infantil de UManresa. UCC | Arts Santa Mònica.

Amb l’objectiu de promoure el debat i produir nous sistemes de coneixement, Interfícies ha contribuït decisivament al desenvolupament de processos i activitats pensades per facilitar nous espais de relació i implicació de la ciutadania amb la programació del Santa Mònica. Els formats participatius, el treball en xarxa i la metodologia col·laborativa són les eines en les quals es basa el seu programa, que s’ha dut a terme al llarg d’aquest 2016 i que es continuarà implementant l’any vinent. El seu gran repte és alhora la seva gran virtut i raó de ser: ampliar la teranyina de relacions i col·laboracions entre el centre artístic i el seu entorn social, exprimint el diàleg per potenciar la recerca i la producció de coneixements compartits fent de l’educació el seu gran eix vertebrador.

Per dir-ho de manera sintetitzada, i remetent-nos al significat del terme, Interfícies serveix, en una paraula, per connectar. Per connectar persones, equipaments, entitats, institucions del territori i àmbits d’actuació. I com que estem parlant de mediació i de treball en xarxa, la connectivitat s’estén més enllà del Santa Mònica, del Raval i de Barcelona, amb altres projectes i plataformes en barris i poblacions que s’estructuren al voltant de la comunitat i el seu teixit social. Interfícies és una de les plantes més visibles del jardí on es vinculen cultura, territori i participació. La seva fita és no deixar d’estendre’s, arribar a tanta gent com sigui possible, produir i transferir coneixements de manera col·lectiva i, en definitiva, esdevenir un hub consolidat en pro de la cultura i l’associacionisme.

 

Transversalitat i proximitat

Durant aquest any que estem a punt de deixar enrere, els instigadors del projecte han treballat activament per reforçar l’orientació del centre d’art cap al suport a la creativitat i la producció culturals, per promoure el caràcter obert, interdisciplinari i la dimensió ciutadana del Santa Mònica, per estrènyer els vincles amb altres entitats, per potenciar la transversalitat en el marc de la programació del centre i per tal que aquest pugui esdevenir recurs i agent catalitzador de noves relacions i espais d’actuació. Això és el que m’expliquen Cristian Añó (Sinapsis), Javier Rodrigo (Transductores) i Laia Ramos (Idensitat) sobre el funcionament i les dinàmiques d’Interfícies. Cultura participativa que no s’atura. Cultura de proximitat en expansió.

Foto: Idensitat

Les activitats que s’han organitzat per al 2017 són una continuació de les que s’han posat en marxa aquest any, amb la voluntat de reforçar-les i de donar més visibilitat als processos de treball en xarxa ja iniciats, però també amb noves propostes articulades amb els continguts de la programació que ofereix el Santa Mònica a partir del proper mes de gener. Després d’un any d’experiència en aquest projecte, els seus impulsors afirmen que el més complicat ha estat la seva difusió, perquè no sols es troba al marge dels grans reclams expositius o artístics, sinó que li manca una notorietat específica que cridi l’atenció dels mitjans de comunicació. Però això, justament, és el que explica la seva filosofia de mediació i la seva tasca educativa, i serà la seva consolidació, mica en mica, el que ha de permetre’ls tenir més transcendència i arribar a més gent. L’essència del treball en xarxa amb voluntat d’incidència social.

De moment, han presentat una visió integrada del conjunt d’accions i processos de treball a la seva pàgina web, que ofereix informació complementària a la que es presenta al web del Sant Mònica i al seu blog. També estrenaran un dispositiu mòbil per utilitzar dins del centre, que permetrà mostrar els resultats dels processos i activitats i alhora informar de les activitats que es desenvoluparan, que s’emmarquen en tres línies d’acció: Mediacions al centre, treball amb les comunitats educatives i iniciatives que faciliten la connexió amb el barri i la ciutat.

 

Activitats

Un exemple d’això són les Visites Hack, un cicle experimental d’aproximacions a Arts Santa Mònica i els seus continguts a partir de formats artístics. Els diferents creadors-artistes i col·lectius participants proposen experiències de relació amb la institució que vagin més enllà de la idea de vista guiada, mitjançant metodologies i pràctiques artístiques interdisciplinàries (arts en viu, arts visuals, música, performance, etc.). En la primera edició del cicle hi han col·laborat Jordi Ferreiro, Sònia Gómez i Raquel Gualtero, Pau Llonch i Aimar Pérez Galí amb Mònica Coronado.

També destaca la col·laboració amb el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (Colbacat), que s’ha materialitzat sota el lema “L’educació de les Arts: Projectes innovadors als centres educatius“, treballant amb la pedagogia de l’art i el treball amb escoles i professorat. Una altra activitat que continua aquest 2017 és el projectre Plantes plantes, que es basa en tallers de construcció col·lectiva d’elements decoratius amb vegetals vius a partir de la vinculació d’arquitectures i ecosistemes vegetals en els entorns urbans, amb el punt mira posat en la sostenibilitat, la petjada mediambiental i els ecosistemes vegetals en el circuit d’horts de la ciutat. Hi participen entitats com l’Institut Milà i Fontanals, l’Escola Bressol, el Centre Cívic Convent Sant Agustí o l’Escola Vedruna, entre d’altres.

Educació viva i ciutat educadora, l’Aula expandida, la Mirada de gènere al Raval o el Santa Mònica Focus són alguns dels noms de la resta d’activitats que continuaran nodrint Interfícies: desenvolupament d’altres projectes iniciats aquest any, visites específiques, residències i tallers per a les comunitats educatives, amb el propòsit d’enfortir els vincles entre la institució i el barri, entre el barri i la ciutat. Interfícies és un projecte de mediació que posa la cultura a l’abast de la ciutadania perquè aquesta s’hi impliqui, talment com una biblioteca apropa els llibres a la comunitat.

Si voleu repassar altres activitats que s’han organitzat durant el 2016, feu clic aquí. Per a més informació sobre Interfícies, podeu anar directament a la seva pàgina web o a través de l’Arts Santa Mònica. Finalment, per saber més coses sobre altres projectes semblants a Interfícies, a Barcelona o en altres indrets, podeu consultar el blog Polièdrica, els webs de microRavals, En Relació, Conexiones Improbables o el portal Colaborabora, per citar alguns exemples paral·lels que apuntalen la cultura del treball en xarxa.