Interessats per la fotografia

5.09.2016

Tornem de l’estiu amb les piles ben carregades! Ja ha sortit el número 681 de setembre de «Serra d’Or». Una edició completa que et vol posar al dia de la cultura! La tens disponible tant en paper com en digital!

Autoretrat domèstic al mirall de Joan Mas Marsell d'entre 1955 i 1960.

Autoretrat domèstic al mirall de Joan Mas Marsell d’entre 1955 i 1960.

Destaquem el dossier «Interessats per la fotografia». Tres especialistes en aquesta disciplina, Ricard Marco, Juan Naranjo i Núria F. Rius, ens acosten a la història de la fotografia, al paper que ha tingut en la societat i a les diverses formes de treballar-hi. A més, com que la revista disposa d’un arxiu fotogràfic propi, s’ha volgut aprofitar l’ocasió per a oferir al lector algunes imatges ben interessants de la Barcelona de final del segle XIX i començament del XX.

Amb motiu dels 40 anys de l’obertura del Teatre Lliure al barri de Gràcia de Barcelona, efemèride que se celebrarà el mes de desembre d’enguany, oferim un article de Guillem-Jordi Graells, autor i director teatral, per a commemorar un espai on sempre s’han ofert espectacles d’altíssim nivell teatral amb segell propi.

Miquel-Lluís Muntané entrevista Albert Rossich, catedràtic de Filologia Catalana a la UdG i investigador sobre la literatura catalana dels segles XVII i XVIII. Ha contribuït a aclarir un període considerat fosc, poc i mal estudiat: «Aquells homes de lletres del XIX […] acaben convertint els segles XVI, XVII i XVIII en un període d’obscuritat i li posen l’etiqueta de Decadència.»

A lletres, Josep Palomero fa un recorregut per la vida d’Artur Perucho i la trajectòria professional com a periodista i escriptor. A més, descriu els moments en què va viure la República a Madrid, la Guerra Civil a Barcelona i l’exili a Mèxic.

A música, Xavier Chavarria parla del compositor francès Hector Berlioz, autor de la «Simfonia fantàstica», manifest fundacional de la música programàtica, gènesi de la instrumentació orquestral moderna i el primer autoretrat musical. Miquel Pujadó, a més de l’habitual Discografia catalana recent, tracta de l’anomenada «metacançó» i l’exemplifica: una cançó que conté una cançó que conté una cançó…

A la secció de cinema, Paco Poch presenta el festival de Canes d’enguany, i a televisió, Sandra Comas ens parla de Coral Cruz, script editor, és a dir, que treballa a partir de les idees del guionista i les munta, les ordena i els dóna coherència.

Per acabar, Pere Guixà publica un panorama de narrativa catalana actual, a més de les habituals ressenyes i notes de lectura, i l’opinió amb les columnes de Miquel Calçada, Neus Canyelles i Vicent Partal, i els articles de Jaume Fabre i Francesc-Marc Álvaro. També, hi ha una pàgina d’entreteniments amb un «sidoku» i els mots encreuats de Màrius Serra.