Interacció entre els plecs

22.10.2016

Aquest divendres ha tingut lloc la inauguració del debat d’Interacció Cultura i Petits Municipis, organitzat pel Centre d’Estudis i Recursos Culturals, CERC, de la Diputació de Barcelona.

Prats de lluçanès

Prats de lluçanès www.pratsdellucanes.cat

Tècnics municipals de cultura de poblacions de menys de 5.000 habitants han abordat quines polítiques culturals cal establir en els petits municipis, com es pot oferir a la ciutadania una oferta de qualitat i com es poden afrontar els reptes pressupostaris per guanyar noves centralitats culturals, situades enllà dels grans nuclis de població del país.

Paper clau dels petits municipis

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, ha reivindicat el paper del món local en la cultura del país, al debat d’Interacció sobre polítiques culturals a municipis de població reduïda: «La cultura ha estat, històricament, el tret distintiu del nostre poble, i no podem entendre el que som sense els petits municipis. Cor germinal de Catalunya».

En la seva intervenció ha reconegut les aportacions de la cultura local en el món de les arts visuals i escèniques,  amb un ric patrimoni cultural i natural, «que s’ha de preservar i difondre en col·laboració amb les administracions”. I ha afegit que “els ciutadans i les associacions fan que la cultura sigui una realitat als petits municipis, i per això compten amb el suport de  la Diputació».

Després del parlament inaugural, l’assessor de cultura de la Diputació de Barcelona, Eduard Miralles ha intervingut per dir que “la cultura, com a servei públic que dóna resposta als drets dels ciutadans, no ha arribat on havia d’arribar. S’han d’explorar les possibilitats de les xarxes transversals basades en els interessos comuns”.

La jornada ha servit per abordar la temàtica central en tres grups de treball: la realitat dels micro-pobles, la mancomunació de recursos i l’acció cultural. Xavier Barniol, director tècnic del Consorci Lluçanès, ha dinamitzat el taller de Mancomunació de recursos. Al llarg de la sessió s’han plantejat diverses qüestions, com ara que “l’organització dels recursos humans en els municipis mancomunats és essencial. Si no existeixen projectes comuns entre pobles, no té sentit mancomunar recursos. La mancomunació és la solució a la “síndrome BCN”. Ara cada municipi vol tenir els equipaments del veí”, ha dit Barniol. El #patrimoni territorial és un element vertebrador. L’articulació d’identitat local i xarxa territorial és un dels grans reptes de la mancomunació de recursos. Caldria disposar d’una eina tecnològica per comunicar la mancomunació dels recursos i els serveis culturals dels municipis.

El taller sobre acció cultural ha estat dinamitzat per Roser Vernet, que va fundar ara fa deu anys el Centre Quim Soler al Priorat. Segons Roser Vernet, “les entitats tenen un paper clau en la generació de sinergies entre municipis, perquè poden contribuir a que projectes intermunicipals cristal·litzin”. Vernet, que dirigeix el Centre Quim Soler la Literatura i el Vi des del Molar, un llogarret del Priorat, ha dit que “estar als marges té molts inconvenients, però grandiosos beneficis, ja que permet arribar més profundament. Al llarg de la discussió s’ha dit que “cal una llei local que contempli la #cultura, més enllà de tenir una #biblioteca quan tenim més de 5.000 habitants i que és necessari treballar de forma supramunicipal per potenciar la viabilitat dels projectes”.

El CERC

El CERC ha estat impulsor de les sessions d’Interacció iniciades l’any 1984 com a experiència pionera de reflexió al voltant de les polítiques culturals. Una missió que s’ha mantingut en aquests anys, com a centre de referència. Durant la jornada també s’ha projectat un vídeo sobre la realitat dels petits municipis creat per l’artista Marta Ricart. El podeu veure aquí sota.