Instagram i la democratització de l’art

31.01.2019

Banksy té 5,4 milions de seguidors a Instagram. El Museo del Prado en té 121 mil. L’il·lustrador Conrad Roset compta amb 280 mil followers. Instagram ha incidit en molts aspectes de les nostres vides, i el món de l’art no en queda exclòs.

Instagram és la xarxa social més usada pels joves | Foto: Arxiu

Cada vegada són més els artistes i museus que fan servir aquesta xarxa social per exhibir-se, i això ha donat lloc a un nou horitzó en l’àmbit artístic. Juan Martín Prada, Teòric de l’Art, Catedràtic de la Universitat de Cadis i autor de llibres com Pràctiques artístiques i Internet a l’època de les xarxes socials, explica que “continuant amb les directrius del denominat Internet Art sorgit a mitjans dels 90, hi ha artistes que han optat per explorar les xarxes socials com un nou espai públic en què intervenir, explorant-lo de forma creativa i crítica”.

La plataforma també permet als artistes establir una xarxa de contactes professional a escala internacional, afavorint una comunicació i col·laboració més directa i immediata, així com la possibilitat d’aconseguir audiències més grans i diverses, que esdevenen compradors potencials. Tot plegat, ha facilitat les coses als artistes emergents.

Nuria Piqué es va graduar en Belles Arts a la UB ara fa dos cursos i actualment està buscant feina. Malgrat que Piqué va començar a utilitzar la xarxa social en l’àmbit personal, aviat es va adonar que podia servir-li per promocionar-se i es va fer un compte professional que li serveix de carta de presentació. Arran d’això no li ha sorgit cap possibilitat de treballar, però sí que ha dut a terme algunes col·laboracions amb altres artistes.

Però sí que hi ha qui ha triomfat gràcies a internet. És el cas de l’il·lustrador català Conrad Roset. Quan Roset va començar en el món de la il·lustració encara no existia Instagram, però hi havia altres plataformes que apuntaven en aquesta direcció. En aquell moment l’il·lustrador donava a conèixer les seves obres a través d’un blog, i així va ser com Zara el va conèixer i contractar.

Actualment compta amb un gran nombre de seguidors a Instagram i li sorgeixen encàrrecs a través d’aquest canal. Malgrat que Roset considera que aquesta és una eina fonamental pels joves artistes, així com una forma de democratitzar l’art, també li troba una part negativa: “El problema és que crea una jerarquia, i no crec que sigui un barem fiable. Hi ha artistes molt bons amb pocs seguidors i gent dolenta amb molts followers i likes”.

En la mateixa línia, la il·lustradora Marta Bellvehí apunta que malgrat que ajuda en la difusió de l’art, posant-lo a l’abast de tothom amb tan sols un clic, també el banalitza. A més a més, també li troba una altra pega: “No tenim suficient consciència sobre la necessitat de citar el nom dels artistes dels treballs que es comparteixen; hi ha una manca d’empatia respecte als artistes”.

Malgrat els punts negatius que li veu, la il·lustradora també és conscient de les possibilitats que ofereix la xarxa social en qüestió i, de fet, intueix que la majoria de gent que li fa encàrrecs actualment l’ha conegut per aquesta via. Quelcom que no és un cas aïllat, ja que segons l’informe anual del 2018 de Hiscox Online Art Trade Report, 8 de cada 10 compradors d’art menors de 35 anys utilitza Instagram per descobrir nous artistes i per estar al dia de l’actualitat d’aquells que ja segueix.

Instagram, doncs, és una eina que serveix per promocionar-se, i els museus també ho tenen present. Sobretot fora de l’estat espanyol, les galeries conviden als visitants a fer-se fotos amb les seves obres i difondre-les a les xarxes socials. Inclús hi ha centres que convoquen a instagramers per tal que visitin les sales d’exposició. De totes maneres, el catedràtic Martín Prada és de l’opinió que els museus no aprofiten suficient les possibilitats que els brinda la xarxa social de moda. “Hi ha moltes possibilitats que a penes s’estan explorant. Lamentablement els museus segueixen sent, en la majoria dels casos, institucions molt conservadores”, apunta.

No obstant això, sembla que alguns s’hi estan esforçant. És el cas del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que ha doblat el seu nombre de seguidors en un any, situant-se en més de 20 mil followers. Montse Gumà, Cap de Mitjans Digitals del MNAC, explica que Instagram no era la seva prioritat ara fa un any, però que en detectar que anava a l’alça, n’estan potenciant l’activitat. En aquest sentit, Marta Mèrida, Encarregada de gestionar el compte d’Instagram del MNAC, apunta que fins i tot tenen previst proposar als seus seguidors que es fotografiïn amb les obres de la col·lecció imitant algun personatge. A més, tant Mèrida com Gumà es mostren convençudes que Instagram “és la manera d’arribar al públic jove”, que és la seva “gran assignatura pendent”, ja que la gent compresa entre 14 i 35 anys, només representa el 27% dels visitants del museu.

I és que Instagram és la xarxa social preferida pels més joves; i en alguns casos, l’utilitzen també per nodrir-se d’art. Anna González té 19 anys, és usuària d’Instagram i aficionada a l’art, i segueix moltes comptes relacionades amb aquest àmbit. En aquest sentit, González explica que malgrat que per buscar inspiració prefereix Pinterest, a Instagram sovint hi troba publicacions interessants. “Em guardo les que em criden l’atenció i de vegades també miro vídeo tutorials sobre tècniques de dibuix”, apunta.

Sigui com a eina per a crear Internet Art, per promocionar-se o bé per inspirar-se, està clar que la xarxa social de moda ha obert un nou horitzó. Ara, caldrà esperar per veure en què desemboca.