Instagram copia Snapchat

3.08.2016

L’aplicació de fotografies més famosa, Instagram, ha integrat en la seva nova versió la possibilitat de crear “històries”. Aquestes permeten publicar diverses imatges que només perduren 24 hores. És exactament el mateix modus operandi que regeix Snapchat.

Snapchat, la xarxa social que agrada als joves | Ester Roig / Núvol

Snapchat, la xarxa social que agrada als joves | Ester Roig / Núvol

Els usuaris d’Instagram s’han despertat avui amb una sorpresa: arran de l’última actualització de l’aplicació, unes bombolles a la part superior permeten publicar imatges que només són públiques durant un temps determinat. Concretament, les fotografies són visibles durant 24 hores, i després desapareixen per complet.

Aquesta idea no neix d’Instagram, sinó que és calcada al funcionament de la seva aplicació contrincant: Snapchat. De fet, la nova actualització d’Instagram té les mateixes característiques que Snapchat. S’hi poden fer fotos, escriure-hi o dibuixar-hi a sobre, posar-hi filtres, publicar-les en format d’història, i com ja hem dit, duren un temps determinat.

La novetat és un pas important dins de la particular lluita que Facebook i Snapchat mantenen des que aquest va aparèixer al mercat el setembre del 2011. Facebook té el domini d’Instagram, però mai ha pogut comprar Snapchat. L’empresa de Mark Zuckemberg va intentar-ho, oferint-ne 3000 milions que l’amo de l’altre aplicació no va acceptar.

I qui hi ha darrere de Snapchat? Doncs ni més ni menys que un jove de 25 anys, Evan Spiegel. El 2015, el fundador d’aquest servei de missatgeria instantània va ser seleccionat com el multimillionari més jove del món per la revista Forbes. I és que tot i que l’audiència de Snapchat segueix sent menor que la de Facebook segons una enquesta de Pew Reserach, la influència d’aquesta aplicació ha crescut aquests últims anys a causa dels seus contractes amb mitjans de comunicació, lligues esportives i esdeveniments de masses.

Snapchat és sobretot usat per joves de 13 a 17 anys, els mateixos que asseguren ja no estar interessats en Facebook. Una de les teories que intenten explicar per què Snapchat té tant èxit entre els joves és que els pares d’aquest nens i nenes no el fan servir, tal com explica aquest article de les professores de Ciències de la Comunicació i Informació de la UOC, Sílvia Martínez i Mireia Montaña.

Tenint en compte que Snapchat té una base molt fidel i respon a xarxes socials més íntimes, el següent pas és veure si Instagram aconsegueix acabar amb ell o si aquesta jugada només genera més polarització entre el públic de les dues plataformes.