Ingres t’ha enviat una sol·licitud d’amistat

4.04.2017

L’ús de la paraula interdisciplinarietat fa anys que va en augment dins del món de les arts. La galeria Víctor Lope Arte Contemporáneo de Barcelona en mostra un bon exemple: les peces de l’artista Patrik Grijalvo, que s’exposen al costat d’una obra també molt lligada al segle XXI, la d’Ana Riaño. Us les expliquem.

“Ingres”, d’Ana Riaño, acrílic sobre paper. 110×160 cm, 2017 | Foto: © David Hornback Photography

Arquitectura plasmada en una fotografia que sembla una escultura. Així és l’obra Gravitación Visual de Patrik Grijalvo, que es pot veure a la galeria Víctor Lope Arte Contemporáneo fins el 13 de maig del 2017. Grijalvo comparteix espai expositiu amb les pintures d’Ana Riaño, que investiga la creació de la identitat dels artistes en relació amb les xarxes socials. Dos artistes nascuts a Bilbao i d’una edat molt similar: ell, trenta-tres anys; ella, trenta-dos.

 

Patrik Grijalvo, la fotografia com a volum

La sèrie Gravitación Visual és el nou projecte de Patrik Grijalvo, artista euskaldun que des que va acabar la carrera de Belles Arts l’any 2009 s’ha dedicat a crear art partint de la imatge però anant molt més enllà. En el recull de la galeria Víctor Lope, Grijalvo fa un pas més en el seu procés d’esculturització de la fotografia, que va començar fa uns anys amb la sèrie Photography as Object.

L’artista retrata diferents edificis, sobretot d’arquitectura brutalista, que després descomposa en diferents parts. El pas següent és ajuntar aquestes parts i crear una mena de collage en tres dimensions que genera ombres i espais buits. Precisament aquestes ombres i espais buits són els que millor transmeten la sensació de volum, que fa que les imatges deixin de ser imatges per a convertir-se en escultures gairebé planes.

Les fotografies de Grijalvo estan fetes amb una càmera analògica Hasselblad de format mig, és a dir, són quadrades. Per les persones interessades per aquesta línia a mig camí entre la fotografia i l’escultura partint de l’arquitectura, l’artista en qüestió exposarà al Museu Guggenheim de Bilbao la seva última sèrie, Rotten Apples. Interdisciplinarietat i ubiqüitat.

Dues peces de la sèrie “Gravitación Visual” de l’artista Patrik Grijalvo

Ana Riaño, si els grans artistes haguessin tingut Facebook

Si al segle XX ja existissin les xarxes socials, com serien els perfils de Facebook de les grans personalitats del món de l’art? Això és el que s’ha imaginat Ana Riaño, artista basca que ha ajuntat sota el títol RRSS dos fenòmens diferents: la construcció de la identitat dels artistes i el seu encreuament actual amb les xarxes socials. Avui en dia, els creadors saben que internet és una plataforma per donar visibilitat a la seva obra, i l’utilitzen seguint aquest criteri. Ho haurien fet també els artistes que els precedeixen?

La realitat i la ficció es fonen a RRSS, on Riaño crea pàgines imaginàries de galeristes, directors de museu, crítics d’art i artistes. Especialment curioses són les dues peces més grans: dues pintures d’acrílic sobre paper de 110×160 cm on Ana Riaño recrea el perfil de Facebook de l’artista surrealista Dora Maar i del neoclàssic Jean Auguste Dominique Ingres. Especialment graciosa és la publicitat que s’hi veu i els amics que els segueixen: André Breton, Pablo Picasso, Eugène Delacroix. Artistes del passat vivint el present a la galeria Víctor Lope Arte Contemporáneo.