Ingràvid aterra a l’Arts Santa Mònica

23.08.2014

Ingràvid és un festival de cultura contemporània que se celebra a l’Empordà i que enguany també es podrà veure a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. El festival s’inaugura el dia 2 de setembre amb la mostra dels sis projectes guanyadors —que són el resultat d’un treball comú entre ciutadania i artista— de la convocatòria INGRÀVID-ARTS SANTA MÒNICA.

Eduard Escoffet | Foto de Catalina Pérez

Aquest festival de cultura contemporània concep el coneixement com a eina de referència per a la cultura, i, per això, es proposa de connectar diferents persones, sectors i àmbits a través de la creativitat artística, tot conceptualitzant, produint o programant treballs i projectes artístics i creatius. L’objectiu d’Ingràvid és fer veure que l’espai públic no és només un lloc de pas, sinó un lloc on relacionar-se i en el qual la ciutadania pot prendre un paper rellevant i la qual pot esdevenir partícip tot generant i fent córrer el coneixement i l’esperit crític.

El festival està farcit de propostes com concerts de grups amb particularitats curioses i trencadores, accions poètiques en llocs poc convencionals, o tallers on es pretenen presentar tècniques i tecnologies actuals que suggereixin les possibilitats que poden representar per a la ciutadania i la vida quotidiana. Una altra de les sorpreses que té programades aquest festival són projeccions de documentals i pel·lícules comentades, així com debats i taules rodones.

L’Arts Santa Mònica i Ingràvid

L’Arts Santa Mònica acollirà sis projeccions escollides mitjançant una convocatòria pública. Són L’any que es van morir les palmeres (Blai Mesa), Agenciamientos creativos, ensamblajes colectivos (Gabriel Berti), Fluids Magnetoreològics (Francesc Xavier Centeno), Fish and Draw (Kenneth Ruso), s/t (Les Salonnières) i Jo Bordo (Vanesa Varela Vázquez) i es podran veure a la Sala Balcó (Arts Santa Mònica) des del 2 fins al 21 de setembre.

Aquesta proposta té com a objectiu incorporar la participació ciutadana en els processos de creació artística. D’aquesta manera, el creador i qualsevol altra persona poden treballar conjuntament en pro d’un objectiu comú: la producció cultural o la creació artística.

Instal·lacions

Al mateix Arts Santa Mònica, Ingràvid presenta una sèrie de treballs produïts en anteriors edicions a través dels quals els espectadors podran observar les interaccions proposades en les instal·lacions i els treballs d’artistes com Eduard Escoffet, Jordi Mitjà, Jofre Sebastian i el projecte Volem els teus cèntims del col·lectiu Minotaure. Les instal·lacions artístiques estan obertes divendres, dissabte (de 11 a 21h) i diumenge (de 11 a 17h).

Projectes coproduïts

Així mateix, del 19 al 21 de setembre es poden veure a l’Arts Santa Mònica projectes juntament amb altres centres o institucions: El Desenterrador amb la Societat Dr. Alonso, Morra, el documental, una pel·lícula d’Ivó Vinuesa, i el vídeo Marges i fronteres de Jordi Lafon.

Meritxell Cucurella-Jorba | Foto: Andrew Condon

Poesia i música

El divendres 19 de setembre també els espectadors podran anar a veure els recitals de poetes com Meritxell Cucurella-Jorba, Núria Martínez Vernis, Josep Pedrals, Eduard Carmona i Martí Sales, els quals ja han participat, en edicions anteriors al programa Es lloga poeta del festival. Així mateix, Enric Casasses i Don Simon Telefunken es reuneixen en un concert insòlit per donar un toc musical a la sessions poètiques del festival.

Activitats familiars i infantils

Finalment, el dissabte 20 de setembre les famílies i els més petits també podran gaudir d’aquest festival amb els tallers Petits Robots, dirigit per Mònica Ríkic i Joana Moll, i Dibuixos animats, de Lyona. Mau Volada oferirà “La volta al món” amb Esperit!, un concert amb tota mena d’instruments que ens farà viatjar.