Inca, ciutat literària

1.02.2017

Inca és un municipi de Mallorca, més o menys al centre geogràfic de l’illa, a la zona anomenada el Raiguer. Compta amb uns 30.000 habitants i és sobretot coneguda perquè fou un dels centres imprescindibles de la indústria del calçat. De fet, la marca Camper té els seus orígens en aquest racó de món. Inca també és la casa natal d’un dels productes gastronòmics que no poden faltar a cap cuina d’un mallorquí prototípic: les galetes Quely. Però Inca també ha donat altres fets valuosos, i un d’aquests fets és cultura literària a petita escala.

Encara que només sigui per la circumstància que el pintor i escriptor Lluís Maicas va néixer a Inca l’any 1954 ja s’hauria de tenir en compte aquest territori, i és que Maicas és un dels secrets més ben conservats de la literatura catalana actual. Autor d’obra de rellevància, amb una vintena llarga de llibres de poesia, de narrativa i de dietaris, Maicas ha anat autopublicant-se o difonent la seva obra a través de petits segells com Perifèric i Ensiola i així ha bastit un corpus que uneix diverses línies d’acció. Per una banda, és un poeta de caire narratiu que s’amara de l’estela i el mestratge de T.S.Eliot sobretot, però també és un narrador kafkià que ha convertit Mallorca en un espai de memòria i de malefici, amb una arrauxada crítica social a partir de metàfores salvatges. Per entendre les acaballes del segle XX i els inicis del XXI a l’illa gran de les Balears serà necessari llegir amb atenció els seus volums memorials, caracteritzats per proporcionar una perspectiva lúcida, amarga i entranyable que res té a envejar a un Guillem Simó, posem per cas.

Però, a més a més de ser la pàtria de Maicas, en els darrers anys Inca s’ha convertit en el niu d’acció dels Premis Pare Colom, que publica Lleonard Muntaner Editor. Aquests premis, que en els darrers anys han agafat una particular força, han descobert nous talents com el de Sebastià Portell, han refermat trajectòries com les d’Anna Gual, Lucia Pietrelli, Joan Tomàs Martínez Grimalt, Joan Jordi Miralles, Miquel Àngel Vidal, Pere Joan Martorell o Esteve Plantada i han distingit clàssics vius de la mida d’Hilari de Cara, Joan Perelló o del ja desaparegut Jaume Pomar. Aquest impuls s’ha generat sobretot a partir de l’arribada de l’escriptor Antoni Rodríguez Mir a l’Ajuntament d’Inca com a Delegat de Cultura de MÉS, i és que la sensibilitat s’ha posat al servei d’uns guardons que s’han convertit en una referència obligada de qualitat.

També gràcies a l’interès per promoure la cultura i la literatura ara neix un projecte estimulant com el cicle “Un hivern literari a Inca”, que uneix dues propostes gratuïtes: un taller d’escriptura creativa a càrrec de Joana Abrines (les inscripcions s’han de fer a l’Àrea de Cultura del Claustre de Sant Domingo) i un conjunt de conferències poètiques cada setmana amb ponents de luxe, com la ja esmentada Lucia Pietrelli, Miquel Perelló Mir, Pere Perelló i Nomdedéu, Àngel Terrón, Antoni Artigues, Pau Vadell i Vallbona, Jaume Munar Ribot i Laia Martinez i Lopez. Cadascú parlarà d’un tema d’especialització pròpia que pugui permetre un acostament a la poesia des de diferents mirades igual de vàlides. Es tracta d’una nova iniciativa que de ben segur ajudarà a acostar la poesia a la gent i que ha estat dirigida i coordinada per Emili Sánchez-Rubio, que també s’encarregarà de la conferència de cloenda a la Universitat de les Illes Balears.

En un moment en què les activitats culturals semblen destinades al fracàs per culpa de la mala gestió pública és fantàstic comprovar que sorgeixen iniciatives que s’esforcen per difondre continguts de primer ordre, iniciatives gratuïtes i obertes a tothom i que a més compten amb el suport de l’Ajuntament d’Inca, de la Universitat de les Illes Balears i també d’una empresa privada com Embotits Munar. Ara cal que tingui èxit i que demostri que realment hi ha un interès, fins i tot passió, i que el problema és que no s’ofereixin més lliuraments d’aquesta mena, un cicle complet que sens dubte servirà per seguir demostrant que, a més de Camper i Quely i Maicas, Inca té molt a oferir.