iN MUSEU: el misteri dels espais restringits

21.01.2019

Visitar un museu és com menjar un pastís o veure jugar Messi: gaudeixes del resultat final. L’experiència ho impregna tot, però quina recepta ha seguit el pastisser, quina preparació física hi ha darrere el millor jugador de la història, quin procediment han superat les obres que veiem penjades en una exposició? L’Ajuntament de Barcelona presenta iN MUSEU, una proposta que ofereix visites exclusives i gratuïtes a les entranyes del museus municipals.

Primera edició de la jornada inMUSEU, visita guiada a l’interior del de Ciències Naturals de Barcelona | Foto: Robert Ramos

Dissabte 2 de febrer, entre les 10h i les 19h, els museus mostraran per tercer any consecutiu la seva part més desconeguda: les reserves, els magatzems i els tallers de restauració, així com la feina de les persones que en tenen cura. Aquesta proposta, una iniciativa de la Direcció d’Història, Memòria, i Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), convida els ciutadans a visitar els espais habitualment restringits a través de visites guiades que aniran a càrrec guies especialitzats i de conservadors, restauradors, documentalistes i altres professionals dels museus.

iN MUSEU va engegar la seva primera edició amb la voluntat de consolidar-se com una jornada anual, i la iniciativa ja s’ha consolidat. Majoritàriament, els visitants dels museus de Barcelona coneixen les seves sales d’exposició i els espais d’activitats públiques, però encara són molts desconegudes per al públic tant les activitats professionals que s’hi desenvolupen, com els espais i dependències que són necessàries per al desenvolupament de totes les tasques.

I això és el que remeia iN MUSEU, que ja s’ha consolidat com una jornada en la qual el Museu i el Patrimoni esdevenen un centre d’activitats i de participació ciutadana. La intenció és afavorir el coneixement de les diferents tasques que es duen a terme en el si d’un museu, donar accés als espais restringits i informar de tot plegat des del punt de vista de les persones implicades, per tal d’afavorir la interacció directa entre els tècnics i els beneficiaris del seu treball. Podeu llegir la crònica que Eugènia Güell va fer de la primera edició a Núvol.

Els equipaments municipals que obriran les seves portes són el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Centre de col·leccions del MUHBA, El Born CCM, el Reial Monestir Santa Maria de Pedralbes, el Museu Frederic Marès, el Museu del Disseny de Barcelona, les dues seus del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, a Montjuïc i al Carrer Montcada; el Castell de Montjuïc, el Laboratori de Natura del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i el Museu de la Música. Per accedir a les visites caldrà formalitzar la reserva anticipadament al web barcelona.cat/inmuseu, o bé presencialment a les oficines de Tiquet Rambles, Palau de la Virreina (la Rambla, 99).