Iman Issa. El llegat de les formes

22.06.2015

Fins al 28 de juny podeu veure al MACBA l’exposició Heritage Studies de l’escultora egípcia Iman Issa (El Caire, 1979), que a finals de 2012 va rebre el 1r Premi Fundació Han Nefkens MACBA d’Art Contemporani. El propòsit d’aquest guardó és ajudar a consolidar la trajectòria de creadors que, tot i tenir una carrera consistent, necessiten el reconeixement de la comunitat artística internacional, i també fomentar la creació artística contemporània internacional a Barcelona.

Iman Issa conversant amb el director del Macba, Bartomeu Marí i Han Nefkens

Iman Issa conversant amb el director del Macba, Bartomeu Marí i Han Nefkens

 

El projecte d’Issa, que inicialment havia de ser instal·lat en un espai públic de la ciutat, ha pres finalment la forma d’una exposició que encara sou a temps de veure al MACBA tota aquesta setmana.

Heritage Studies es presenta com un conjunt d’escultures que ens remeten a objectes històrics: un astrolabi, un púlpit, unes escales o un hexàgon ens són presentats com si fossin peces provinents d’un museu, que en tots els casos és sempre un museu imaginari. Iman Issa juga amb aquest element fictici per jugar amb la relació que s’estableix entre aquests objectes i les paraules o noms que fa servir per descriure’ls a les cartel·les del museu. L’escultora egípcia ens convida a preguntar-nos què signifiquen aquests objectes històrics avui i quines reverberacions ens arriben encara d’aquestes formes arquetípiques.

En paraules de la crítica d’art Kaelen Wilson-Goldie: «Podríem dir que l’obra d’Issa tracta d’una sostracció radical. Agafa el cas d’una ciutat, una estructura, un monument, un memorial, un cartell electoral, un conflicte polític, un espai obert o una història evocadora; després en suprimeix les especificitats i n’esborra els detalls definidors.» Issa utilitza procediments convencionals de presentació museològica, com vitrines, pedestals, etiquetes, cartel·les i textos en vinils, per crear marcs per als seus objectes i relats que se situen fora d’un lloc o un temps concret.

L’exposició s’acompanya d’un complement singular: un aùdio que es pot escoltar a l’entrada de la mostra en què se’ns descriu la vida enigmàtica i explosiva d’un individu discret i alhora extraordinari. Es tracta d’una narració concebuda per Iman Issa com una reflexió sobre les condicions que fan possible la revolució.

Podeu fer un recorregut virtual per aquesta exposició i seguir la correlació entre escultures i les seves corresponents descripcions, si veieu el vídeo que ha realitzat Noemí Roset.

 

La Fundació Han Nefkens

El jurat de la primera edició del Premi Fundació Han Nefkens – MACBA (2012) el van formar Iwona Blazwick (Londres), directora de la Whitechapel Art Gallery; Adriano Pedrosa (São Paulo), comissari independent, escriptor i crític d’art; Christine Tohmé (Beirut), comissària i activista cultural; Han Nefkens (Holanda i Barcelona), mecenes i col·leccionista, i Bartomeu Marí (Barcelona), director del MACBA. No obstant, aquest jurat canviarà per a cada edició i només hi tindran caràcter permanent el fundador de la Fundació Han Nefkens i el director del MACBA. «Quan comparteixes no estàs sol», és la filosofia que va dur l’escriptor i mecenes Han Nefkens, holandès establert a Barcelona, a crear la Fundació Han Nefkens el 2009 per tal de fomentar la producció artística en els camps que més l’apassionen: les arts visuals, la literatura i la moda. La Fundació desenvolupa els seus objectius per mitjà de programes de residència, premis, beques i projectes de col·laboració amb altres entitats a Catalunya, Holanda i Tailàndia. A més de la seva passió per l’art, allò que veritablement motiva Han Nefkens és construir ponts entre persones de diferents cultures i disciplines: artistes, comissaris, públic, institucions, organitzacions, scouts (cercadors de joves talents) i membres de jurats. «M’il·lusiona veure, durant la inauguració d’una exposició, com persones de diferents llocs del món es coneixen i gaudeixen junts. A través de l’art i amb l’art vull establir diàlegs i fomentar l’intercanvi d’experiències, de coneixement i de creativitat», afirma Han Nefkens.