Il·lustrar els drets humans

20.10.2015

La Galeria de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) acull fins al 30 d’octubre la mostra “Humoràlia 2015. Drets Humans -el nostre món, la nostra dignitat, el nostre futur” organitzada per la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida i l’Associació Cultural Humoràlia. L’objectiu principal d’aquesta exposició és fer una acció de sensibilització per promoure els Drets Humans a través de l’art gràfic.

Davoud Houshmand, "Equal rights for men and women" |  © Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida i l’Associació Cultural Humoràlia

Davoud Houshmand, “Equal rights for men and women” | © Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i l’Associació Cultural Humoràlia

 L’exposició és conseqüència d’una crida internacional. 134 artistes de 51 països diferents van enviar 359 obres il·lustrant la seva visió sobre els Drets Humans en el moment actual. De tots els treballs rebuts, una comissió de selecció formada per membres de l’Associació Cultural Humoràlia -que es centraren en la qualitat artística de les obres-, i per membres de l’Assemblea de la Coordinadora -que valoraren el missatge de transforació i denúncia-, triaren 50 obres que són les que formen part d’aquesta mostra, i també del catàleg en paper i digital.

Des de l’organització, una de les principals finalitats és la conscienciació per tal que els Drets Humans siguin una realitat per a tothom. A dia d’avui, malauradament, i en aquesta mostra se’n fa evidència, un grapat d’aquests drets que s’aprovaren l’any 1948 continuen sent vulnerats. Marta Marquès de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida assenyala que enguany s’han rebut moltes obres de països on hi ha una negació a la llibertat: “Destaquem el dret a la llibertat d’expressió i ho volem manifestar en aquest projecte”.

Marquès remarca la gran diversitat de drets que s’han il·lustrat i assenyala que han arribat moltes obres que fan referència als atacs a Charlie Hebdo, com la peça de la iraniana Sepideh Anjomrooz. També s’han recollit moltes obres que tracten sobre la llibertat de moviment, un exemple seria “Pateras” d’Elena Ospina des de Colòmbia, o “Pensando en la dignidad” de l’espanyola Angelines San José. La igualtat de gènere també ha estat un referent, amb obres d’Aidarbek Gaziznov des del Kazakhstan o de Davoud Houshmand des de l’Iran.

L’art gràfic és un gènere amb un gran impacte, en el camp periodístic d’una forma molt directa. Sovint una sola vinyeta pot ser més efectiva que tota una crònica. Ermengol Tolsà, artista multidisciplinari i president de l’Associació Cultural Humoràlia, remarca: “Amb molts pocs elements es pot dir molt, es pot denunciar, posar en evidència una barbàrie”. Aquest fet, aquesta forma directa i singular que té l’humor gràfic per fer-nos arribar un missatge agita consciències. “Des d’Humoràlia volem dignificar el paper de l’humor gràfic als mitjans de comunicació” assenyala Ermengol.

Totes les obres presentades estan recollides al web , on també s’hi pot trobar el catàleg digital que conté les obres seleccionades i també un article de Núria Camps Miravet, Professora Titular de Dret Internacional Públic de la UdL, que duu per títol “El declivi dels Drets Humans” i que es fa ressò del procés de deteriorament que pateixen els drets humans a Espanya.

“Humoràlia 2015. Drets Humans -el nostre món, la nostra dignitat, el nostre futur” és una exposició itinerant que es mourà arreu de la província de Lleida; les il·lustracions faran parada, entre altres indrets, al poble de Maldà (Urgell), l’Hospital Provincial Santa Maria de Lleida i diferents centres educatius.

Podeu trobar més informació sobre aquesta exposició al web de l’IEI.