IF Barcelona o les mil i una cares del titella

30.10.2015

Què hi ha darrere les formes i les aparences de la nostra percepció? És un dels dilemes que planteja el festival IF Barcelona dedicat a l’univers del teatre de titelles. La primera edició del certamen, impulsat per Toni Rumbau i Anna Valls, presentarà fins al 10 de gener un total de 18 espectacles a diferents espais de la ciutat: Arts Santa Mònica, el Mercat de les Flors, la Sala Fènix, la Fundació Miró i l’Antic Teatre. “Volem donar una visió transversal del que és el món del titella i com es pot incloure en el món de les arts escèniques”, va explicar Giulia Poltronieri, la coordinadora i gerent del festival.

Room © If Barcelona

Room © If Barcelona

 

If Barcelona consta de dues vessants que es retroalimenten: La programació per a adults i la de públic familiar. “Quan parlem de titelles el tòpic recurrent és pensar que estan dedicades al públic infantil, però aquest univers no té per què ser innocent ni innocu” explica Cesc Martínez, comissari de la mostra. L’encarregada d’obrir la programació serà, precisament, un espectacle amb versió per a adults i familiar: De seda, de la portuguesa Marina Nabais. El muntatge, que es podrà veure el proper 4 de novembre, planteja un joc entre allò real i allò virtual a través de la invisibilitat dels fils de seda en una coreografia imprevisible. Un camí de secrets i màgia estètica, sonora i abstracta. “Volem donar una visió més transversal del món del titella i com es pot incloure dins les arts escèniques. Per això hi ha teatre per a adults i familiar, dansa, música i creacions audiovisuals” explica Poltronieri.

Programació d’autor

Un bon exemple d’això és Room, dels alemanys Meinhardt und Krauss, que parteix d’una dona que es troba en una habitació desconeguda i no sap com hi ha arribat (Arts Santa Mònica, 6 i 7 de novembre). Del 10 al 28 de novembre, David Espinosa presentarà la Trilogia del Monigote on investiga els límits de les arts visuals, la dansa i el teatre. A l’Arts Santa Mònica s’hi podrà tant la primera part,-Much ado about nothing,– on condensa l’obra William Shakespeare, Mi gran obra, una maqueta interactiva on Espinosa ens ensenya l’obra que faria si tingués un pressupost il·limitat, 300 actors, un helicòpter, animals i una banda de rock. Finalment, estrenarà La Triste Figura, inspirada en El Quixot.

A l’IF també s’hi podrà veure Ala sucia, del madrileny David Zuazola, protagonitzat per una nena amb dues protuberàncies a l’esquena, Le miroir aux formis, un muntatge inspirat en els haikus a càrrec dels francesos Pupella-Nogués, el nou muntatge de Lali Ayguadé i La naturalesa i el seu tremolor, de Societat Doctor Alonso. Finalment, Jordi Galí tancarà el festival amb Maibaum, en què cinc intèrprets donaran forma a un volum monumental (Arts Santa Mònica, 2 i 3 de gener).

Programació familiar:

Pel que fa la programació més familiar, l’IF Barcelona aixecarà el teló amb Xarop de Cargol, de Mercè Framis. Un espectacle que vol transmetre la idea que l’amistat i l’amor tenen propietats curatives.  També s’hi podrà veure una nova versió del Patufet a càrrec d’Eugenio Navarro, El mirall de les formigues de Pupella-Nogués que pretén introduir la poesia als nens,  Menut Cabaret de Sola & Tully i, finalment, The shoe tree, un espectacle de titelles de Pea Green Boat, basat en una història d’un nen que perd la sabata i la troba a l’Arbre de les Sabates.

El festival IF té un pressupost de 20.000 euros, provinents de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura.